Διεθνή

Πέθανε και ο δεύτερος άνθρωπος που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου

Πέθανε και ο δεύτερος άνθρωπος που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έξι εβδομάδες αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, ο Λόρενς Φόσετ απεβίωσε στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, η καρδιά του ασθενούς άρχισε να εμφανίζει σημάδια απόρριψης κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου του.

Ο Φόσετ ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου σε μεταμόσχευση. Ο πρώτος, ο Ντέιβιντ Μπένετ, έλαβε τη γενετικά τροποποιημένη καρδιά στις 7 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, αφού ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα άδεια στους γιατρούς του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ να πραγματοποιήσουν τη μεταμόσχευση. Ο Μπένετ απεβίωσε έξι μήνες αργότερα λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

«Θρηνούμε την απώλεια του κ. Φόσετ, ενός αξιόλογου ασθενή, επιστήμονα, βετεράνου του Πολεμικού Ναυτικού και οικογενειάρχη ο οποίος ήθελε απλώς να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο με την αγαπημένη του σύζυγο, τους γιους και την οικογένειά του», δήλωσε ο Μπάαρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.

Η τελευταία επιθυμία του ασθενούς ήταν να προωθηθεί αυτή η πειραματική διαδικασία ώστε να σωθούν και άλλες ζωές σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανθρώπινη καρδιά διαθέσιμη.

«Όπως και με τον πρώτο ασθενή, τον Ντέιβιντ Μπένετ, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μια εκτεταμένη ανάλυση για να εντοπίσουμε τους παράγοντες που μπορούν να προληφθούν σε μελλοντικές μεταμοσχεύσεις- αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους συναδέλφους μας στον τομέα σχετικά με την εμπειρία μας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μοχιουντίν, ειδικός σε θέματα ξενομεταμοσχεύσεων, δηλαδή των µεταµοσχεύσεων οργάνων από ζώα σε ανθρώπους.

Η ίδια ομάδα γιατρών χειρούργησε τον Φόσετ στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Μπένετ έπασχε από καρδιοπάθεια τελικού σταδίου και είχε κριθεί μη επιλέξιμος για συμβατική μεταμόσχευση. Ο Φόσετ εισήχθη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις 14 Σεπτεμβρίου αφού παρουσίασε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Η καρδιακή του νόσος και οι προϋπάρχουσες παθήσεις τον καθιστούσαν ακατάλληλο για να λάβει καρδιακό μόσχευμα. Έτσι, την επόμενη ημέρα, ο FDA έδωσε το πράσινο φως για τη μεταμόσχευση με την ελπίδα να παραταθεί η ζωή του ασθενούς.

Το Πανεπιστήμιο αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι μετά την επέμβαση, η καρδιά λειτούργησε πολύ καλά και δεν υπήρχαν σημάδια απόρριψης, αυξάνοντας τις προοπτικές για την ανάρρωσή του. Ο Φόσετ ξεκίνησε εντατική φυσικοθεραπεία και αφιερώθηκε στο δύσκολο έργο της ανάκτησης της ικανότητάς του να περπατάει.

«Ο κ. Φόσετ ήταν ένας επιστήμονας που όχι μόνο διάβαζε και ερμήνευε τις δικές του βιοψίες, αλλά κατανοούσε και τη σημαντική συμβολή του στην πρόοδο αυτού του τομέα», πρόσθεσε ο Δρ. Μοχιουντίν.

Για να καταστήσουν αυτά τα χοιρινά όργανα πιο κατάλληλα για μεταμόσχευση στον άνθρωπο, οι ερευνητές τροποποίησαν τρία γονίδια του χοίρου ώστε να μην απορρίψει το μόσχευμα το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, πρόσθεσαν έξι ανθρώπινα γονίδια στο γενετικό υλικό του χοίρου για να βοηθήσουν το ανθρώπινο σώμα να δεχτεί την καρδιά. Απενεργοποίησαν επίσης ένα ακόμη γονίδιο στο χοίρο για τον έλεγχο της ανάπτυξης του καρδιακού ιστού. Συνολικά, έκαναν 10 μοναδικές γονιδιακές τροποποιήσεις στον χοίρο-δότη για να κάνουν την καρδιά του πιο συμβατή με τον ανθρώπινο λήπτη.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X