Διεθνή

Ποιος ήταν ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν

Ποιος ήταν ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, άλλοτε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008 , απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο.

Ο Μακέιν υποβαλλόταν σε θεραπεία για γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, μετά τη διάγνωσή του τον Ιούλιο του 2017, και δεν είχε μεταβεί στο Καπιτώλιο το 2018. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα μέσα Απριλίου για μια λοίμωξη στο έντερο.

Την Παρασκευή, η οικογένεια του Μακέιν ανακοίνωσε ότι ο πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος εκπροσώπησε την Αριζόνα στην αμερικανική Γερουσία για 35 χρόνια, αποφάσισε να σταματήσει την θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν για το γλοιοβλάστωμα.

Ο Τζον Μακέιν γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1936 σε ένα Αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στον Παναμά. Ο πατέρας του ήταν στρατιώτης του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο ίδιος, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία το 1958 και έγινε πιλότος πολεμικών αεροπλάνων. Έλαβε μέρος στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ως κρατούμενος πολέμου από τους Βιετκόνγκ. Κρατήθηκε από το 1967 μέχρι το 1973 ενώ τα βασανιστήρια που δέχθηκε του προκάλεσαν σημαντικές αναπηρίες.

Η καριέρα του στο Ναυτικό έληξε το 1981. Ο Μακέιν, μετακόμισε στην Αριζόνα και μπήκε στην πολιτική. Το 1982 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπηρέτησε δύο θητείες. Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά Γερουσιαστής, ενώ επανεξελέγη το 1992, το 1998, το 2004, το 2010 και το 2016.

Αν και γενικά υπηρετούσε συντηρητικές αρχές, οι συχνές διαφωνίες του με την επίσημη γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έγιναν θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το 1989 το όνομά του ενεπλάκη σε ένα σημαντικό οικονομικό σκάνδαλο.

Τα επόμενα χρόνια πρότεινε με επιτυχία οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και εργάστηκε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Βιετνάμ. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Πολέμου στο Ιράκ, και υποστηρίζει πως ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το 2000 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά έχασε από τον Τζωρτζ Μπους.

Το 2008 ήταν και πάλι υποψήφιος, αυτή τη φορά κερδίζοντας το χρίσμα για τη συμμετοχή του στις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές. Απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς έχασε στις εκλογές από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μακέιν διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου τον Ιούλιο του 2017 και από τότε έχει έναν πιο μειωμένο ρόλο στη Γερουσία.

Ενώ την ίδια χρονιά ψήφισε εναντίον της κατάργησης του Obamacare, κόντρα στην πολιτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η ψήφος του είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία κατάργησης του συγκεκριμένου συστήματος υγείας.

Ο Μακέιν υπεβλήθη σε θεραπείες κατά του καρκίνου για ένα έτος έως ότου ανακοίνωσε την απόφασή του να τις σταματήσει τον Αύγουστο του 2018…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X