Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστήριο με τις ρωσικές απώλειες – «Θύμα χάκερ» η εφημερίδα που έγραψε για 10.000 νεκρούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστήριο με τις ρωσικές απώλειες – «Θύμα χάκερ» η εφημερίδα που έγραψε για 10.000 νεκρούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε επίθεση χάκερ αποδίδει η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις απώλειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Komsomolskaya Pravda παραβιάστηκε τη Δευτέρα με αποτέλεσμα οι χάκερ να δημοσιεύσουν μία ψευδή ιστορία για τους θανάτους Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία τους οποίους μέτρησαν να είναι κάτι λιγότερο από 10.000 και συγκεκριμένα, 9.861 στρατιώτες.

Όπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Γκαμόφ, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Κρεμλίνο το άρθρο ήταν ψεύτικο και διαγράφηκε μετά από λίγα λεπτά. Το Reuters δε, αναφέρει ότι ο Γκαμόφ έδωσε την εξήγηση για την ιστορία, την οποία δημοσίευσαν πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη του Κρεμλίνου, αφού ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να εντείνει το μυστήριο γύρω από τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση.

Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.

Όσον αφορά στις ανθρώπινες απώλειες το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει προς το παρόν μία ακριβή εικόνα αναφορικά με το πόσοι Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε στις αρχές Μαρτίου ένα κονβόι από στρατιωτικά ασθενοφόρα να περνούν μέσα από δρόμους του Χόμελ της Λευκορωσίας και να κατευθύνονται προς τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μινσκ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X