Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Εφικτή η συνάντηση με Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Εφικτή η συνάντηση με Πούτιν στην Ιερουσαλήμ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διάθεση συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολιντίμιρ Ζελένσκι, σε νέες τηλεοπτικές δηλώσεις του προς τον ουκρανικό λαό, παρά το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ήταν κατηγορηματικός με τη σθεναρή στάση που κρατά η Ρωσία εδώ και 15 ημέρες.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, το Ισραήλ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για λύση, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν, αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, φέρεται να συμβούλεψε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί την προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται η Jerusalem Post.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες. Ο Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών. «Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο και να σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους, έχουν τη δύναμη να το κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζελένσκι: Θα έπρεπε να ντρέπεται η Ρωσία για την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να ντρέπεται για την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης, Ιβάν Φέντεροφ. «Η κράτηση του δημάρχου της Μελιτόπολης είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας», λέει ο Ζελένσκι. «Έχουν σκοτώσει έναν δήμαρχο και τώρα πιάνουν έναν άλλο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δήμαρχοι, σε όποιες πόλεις και αν εισέλθουν οι ρωσικές δυνάμεις, εάν δεν επιβεβαιώσουν τη συνεργασία τους, σκοτώνονται», προσθέτει ο Ζελένσκι. «Πρόκειται για απλή τρομοκρατία». «Ένας άνθρωπος συνελήφθη. Δεν ντρέπονται για αυτό το βίντεο. Τον παίρνουν και τον φέρνουν σε ένα κελάρι και τον βασανίζουν και μετά τον σκοτώνουν», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι. Λέει ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ηγέτες θα πρέπει «να έρθουν σε επαφή με τον Πούτιν για να απελευθερώσουν τον δήμαρχο».

Ζελένσκι: Πάνω από 500 Ρώσοι στρατιώτες παραδόθηκαν την Παρασκευή

Ο Ζελένσκι εξακολουθεί να ενημερώνει τους δημοσιογράφους στο Κίεβο για την κατάσταση του πολέμου. Ισχυρίζεται ότι περίπου 500-600 Ρώσοι στρατιώτες παραδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις την Παρασκευή. Νωρίτερα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν τα κεφάλια και τα μυαλά των ανθρώπων και η κατοχή πόλεων και κωμοπόλεων θα είναι μόνο προσωρινή, όχι για πάντα. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό». Πρόσθεσε επίσης ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X