Διεθνή

Πούτιν: «Κανείς δεν θα μας συντρίψει»

Πούτιν: «Κανείς δεν θα μας συντρίψει»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπως όλη η παγκόσμια σκηνή περίμενε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε την πέμπτη θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας με συντριπτική πλειοψηφία που ξεπερνά το 87%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας (CEC), έχουν καταμετρηθεί το 70% των ψηφοδελτίων και ο Βλαντιμίρ Πόυτιν επικρατεί με ποσοστό 87,17%.

Ακολουθεί ο Νικολάι Χαριτόνοφ του Κομμουνιστικού Κόμματος, με 4,19%, ο Βλαντισλάβ Νταβάνκοφ, του Νέου Λαϊκού Κόμματος, με 4,08% και ο Λεονίντ Σλούτσκι, του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, με 3,15%.

Κανένας τους δεν ήταν ποτέ αξιόλογος αντίπαλος, ενώ προεκλογικά με διάφορες μεθοδεύσεις είχαν αποκλειστεί και άλλοι υποψήφιοι.

Τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων, θα αναρτηθούν σε λίγες ημέρες.

Με περισσότερα από 114 εκατομμύρια άτομα να έχουν δικαίωμα ψήφου, η συμμετοχή ήταν 73%, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, από 67,5% στις προηγούμενες εκλογές του 2018.

Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη, στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται υπό τη σκιά του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που πέρασε το τελευταίο μέρος της ζωής του σε ρωσική φυλακή.

Οι πρώτες δηλώσεις του Πούτιν μετά την συντριπτική νίκη του

«Η Ρωσία θα είναι ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη σαρωτική του νίκη.

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η νίκη του δείχνει πως η Ρωσία είχε δίκιο που επέλεξε το σημερινό της δρόμο.

Ευχαρίστησε τους Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν ενώ πρόσθεσε και ότι είναι ιδιαίτερα ευγνώμων στους πολεμιστές της Ρωσίας. «Θέλω να ευχαριστήσω τους Ρώσους για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη».

«Κανείς δεν θα καταπιέσει ποτέ τη Ρωσία, όσο είμαστε ενωμένοι. Είμαστε μία ενωμένη οικογένεια. Είμαι βέβαιος ότι τα σχέδια θα εκπληρωθούν, ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν», δήλωσε επίσης ο Πούτιν

Επίσης, πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει την εμπιστοσύνη των Ρώσων».

Σχολιάζοντας τη σαρωτική του νίκη, ανέφερε ότι: «αυτή οφείλεται σε δραματικά γεγονότα, στα σημερινά γεγονότα και ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το λαό μας με όπλα».

«Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι πολλά εξαρτώνται από αυτούς», τόνισε επίσης και ανέφερε ότι ο λαός ήρθε να ψηφίσει για να εδραιωθούν τα επόμενα βήματα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις, ο Πούτιν δήλωσε ότι πρέπει να λύσουν τα καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. έτσι αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία), να κάνουν τον στρατό ισχυρότερο.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για την επίλυση αυτών των καθηκόντων και την επίτευξη των στόχων που θεωρούμε προτεραιότητα», σημείωσε.

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση, ο Πούτιν σημείωσε ότι στο σύνολό της η διοικητική ομάδα είναι αρκετά αποτελεσματική.

Μιλώντας για τους Ρώσους που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερις ομάδων των 2.500 ατόμων και υποστήριξε ότι έχουν χαθεί περίπου 800 άτομα.

«Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία», προειδοποίησε. «Οι Ρώσοι που ζουν στα σύνορα δεν μπορούν να εκφοβηθούν».

Σχολιάζοντας την εκστρατεία “Μεσημέρι κατά του Πούτιν” (σ.σ. εκστρατεία των αντιπολιτευόμενων κατά την οποία καλούσαν τους Ρώσους να μαζευτούν στα εκλογικά κέντρα στις 12 το μεσημέρι για δαμιαρτυρίες κατά του Πούτιν), ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Τους επαινώ για τις εκκλήσεις για την προσέλευση στις κάλπες. Δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Όσοι αλλοίωσαν τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να διωχθούν σύμφωνα με το νόμο».

Στη συνέχεια, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην Κίνα: «Η Κίνα είναι πολύ πετυχημένη στη διεθνή σκηνή. Οι κυρώσεις κατά της Κίνας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι βιώσιμες. Οι διμερείς σχέσεις αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα. Είμαι σίγουρος ότι οι σχέσεις μας θα είναι ισχυρότερες τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα μας επιτρέψει να χτίσουμε μια ισχυρότερη Ρωσία».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην πρόταση της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Θα σκεφτούμε με ποιον θα μιλήσουμε για την ειρήνη στην Ουκρανία».

Ακόμη, αναφέρθηκε στον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης ΑΛεξέι Ναβάλνι, σημειώνοντας ότι: «Πέθανε, είναι πάντα λυπηρό. Μου είπαν λίγες μέρες πριν τον θάνατο του Ναβάλνι ότι υπήρχε μια ιδέα να τον ανταλλάζαμε με όσους κρατούνται στη Δύση. Είχα συμφωνήσει να ανταλλάξω τον Ναβάλνι, αλλά είχα πει ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να επιστρέψει στη Ρωσία».

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στη Δύση και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το ρωσικό εκλογικό σύστημα είναι πιο διαφανές από ό,τι στις ΗΠΑ.

Μιλώντας για την κριτική που ασκεί η Δύση για τις εκλογές στη Ρωσία, δήλωσε ότι πολεμούν τη Ρωσία, περιορίζοντας την ανάπτυξή της. «Η επιλογή του ρωσικού λαού είναι σημαντική για εμένα».

Ακόμη, αναφερόμενος στη πιθανότητα ολικής σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και για την αποστολή δυτικών στατρευμάτων στην Ουκρανία, προειδοποίησε όι κάτι τέτοιο «θα οδηγήσει τον κόσμο στο χείλος του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου. Όλα είναι εφικτά στον σύγχρονο κόσμο. Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται κανένας για κάτι τέτοιο. Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της σε μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία».

Μικροεπεισόδια και εντάσεις κατά τη διάρκεια των ρωσικών εκλογών
Οι εκλογές στη Ρωσία διεξήχθησαν από την Παρασκευή έως την Κυριακή, εν μέσω μικροεπεισοδίων, διαμαρτυριών και συλλήψεων.

Μάλιστα Ρώσοι που εναντιώνονται στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους ακριβώς το μεσημέρι της Κυριακής (και των άλλων ημερών) είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν.

Ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης ο Πούτιν για τη Ρωσία

Σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου στατιστικών statista ο Πούτιν είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας μετά τον Σταλίν.

Στην εξουσία για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα – με τέσσερις προεδρικές θητείες και δύο θητείες ως πρωθυπουργός μεταξύ 1999 και 2000 και μεταξύ 2008 και 2012 – ο Πούτιν έχει περάσει συνολικά σχεδόν 9.000 ημέρες στο τιμόνι της χώρας.

Η νέα εξαετής θητεία που θα ακολουθήσει, διάρκειας περίπου 2.190 ημερών, θα τον καταστήσει πιθανότατα τον μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας από την αρχή του εικοστού αιώνα. Το ρεκόρ αυτό κατέχει επί του παρόντος ο Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας μεταξύ 1924 και 1953 για συνολικά 10.636 ημέρες. Ο Πούτιν έγινε ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας ξεπερνώντας τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 2017, στα τέλη της τρίτης θητείας του ως πρόεδρος.

O Πούτιν είναι ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της Ρωσίας μετά τον Στάλιν

Οι αντιδράσεις της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής

Λευκός Οίκος: Οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες»
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες» δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στη Ρωσία.

Ζελένσκι: Η «απομίμηση εκλογών» στη Ρωσία στερείται νομιμοποίησης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στη Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.

«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αντίδραση της ομάδας του Ναβάλνι

Την ίδια ώρα, η ομάδα του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ψηφοφορία που οργανώθηκε στη Ρωσία για την επανεκλογή του στην προεδρία «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία, μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει το 87,9%.

Την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» κατήγγειλε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στην Ρωσία κατήγγειλε μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε «την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη».

Γερμανία: Δεν θα συγχαρεί τον Πούτιν ο Στάινμαγερ

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, όπως έγινε γνωστό αργά την Κυριακή, δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του

«Σήμερα σκέφτομαι τους ανθρώπους στην Ρωσία που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία και ζουν σε συνεχή κίνδυνο υπό το καθεστώς του Πούτιν. Δεν ξεχνάμε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους», ανέφερε ο Γερμανός ηγέτης μέσω του Χ.

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «ψευδοεκλογές», το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X