Διεθνή

Ράπισμα στον Ερντογάν από την Αίγυπτο

Ράπισμα στον Ερντογάν από την Αίγυπτο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο σε μία προσπάθεια να πλήξει την Ελλάδα στο σκέλος της ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου. Ομως, τελικά όχι μόνο δεν τα καταφέρνει, αλλά δέχεται και χτυπήματα από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι και την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η τελευταία προσπάθεια με συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταλήγουν σε Βατερλώ για την Τουρκία.  Η αιγυπτιακή πλευρά ζήτησε το κλείσιμο όλων των ΜΜΕ στην Τουρκία που εκπροσωπούν και προβάλουν τις θέσεις της μουσουλμανικής αδελφότητας και λειτουργούν από τρομοκράτες της οργάνωσης που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Και όπως γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατο ο Ερντογάν να αποδεχτεί αυτόν τον όρο.

Αλλοι όροι τους οποίους έθεσε η Αίγυπτος για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών από το 2013 είναι:

-Η άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των ισλαμιστών μισθοφόρων από την Λιβύη.

-Η παράδοση τριών ηγετικών στελεχών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

-Η παράδοση εκατοντάδων Aιγυπτίων πολιτών, μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Αυτός ο γύρος των συνομιλιών σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Masry Al-Youm  ξεκίνησε προχθές στο Κάιρο. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αυτή η επίσκεψη του Τούρκου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από το 2013, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ως αποτέλεσμα των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Αιγύπτου και των θέσεων της Τουρκίας όσον αφορά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου 2013.

Ο Πρέσβης Ezzat Saad, Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Egyptian Council for Foreign Affairs, ECFA), δήλωσε στην Al-Masry Al-Youm ότι εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και επιδείξει σοβαρή δέσμευση για εξεύρεση λύσεων στα επίμαχα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, τότε η Αίγυπτος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να καταλήξει σε συνεννοήσεις ή συναινέσεις.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει υποχρεώσεις έναντι άλλων πλευρών.

Για παράδειγμα, όταν γίνεται λόγος για τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, θα διαπιστωθεί ότι αυτό το θέμα διέπεται από δεσμευτική συμφωνία, το ιδρυτικό έγγραφο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Μεσογείου, το οποίο επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις στα [συνυπογράφοντα] μέρη, περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου.

Ο κ. Saad διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι ανοιχτή για οιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό του και με τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν τα κράτη-μέλη.

Εκτίμησε δε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στη Λιβύη θα είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στις πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητηθεί και η απόρριψη της Αιγύπτου να παρέχεται εκ μέρους της Τουρκίας «ασφαλές καταφύγιο» για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των Αδελφών [Μουσουλμάνων], σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα αυτό αποτελεί απειλή για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Ο Διευθυντής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ορισμένες υποχρεώσεις, τις οποίες γνωρίζει καλά, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου, να σέβεται τις επιλογές της άλλης πλευράς και να επιδεικνύει σοβαρότητα και καλή θέληση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X