Διεθνή

Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε «επικίνδυνα» κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ

Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε «επικίνδυνα» κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Πολύ κοντά σε ένα μαχητικό αεροσκάφος επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα τη Δευτέρα, κινήθηκε με «μη ασφαλή» τρόπο ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ρωσικό μαχητικό έφτασε σε απόσταση 10 ποδιών (3,05 μέτρα) από το αμερικανικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο ένας από αυτούς ανέφερε ότι το περιστατικό διήρκεσε περίπου 19 λεπτά και ότι το ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-27 πλησίασε σε απόσταση μόλις 3 μέτρων περίπου το αμερικανικό P-8. «Είναι στον αέρα για περίπου 12 ώρες και υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις. Όμως, μόνο ένα από αυτά τα περιστατικά χαρακτηρίστηκε από τον πιλότο ως μη ασφαλές», είπε η άλλη πηγή του Reuters.

Τώρα οι αξιωματούχοι μιλούν με τον πιλότο και επανεξετάζουν το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρέπει να συμπεριληφθεί στην ετήσια συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων για τις πιο σοβαρές αναχαιτίσεις.

Φέτος έχουν υπάρξει αρκετά ανάλογα περιστατικά μεταξύ των δύο χωρών. Τον Απρίλιο, δύο ρωσικά αεροσκάφη έκαναν εικονική επίθεση κοντά σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Βαλτική.

Ένταση μεταξύ Ρωσίας -ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και συνδέονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. «Είναι απολύτως παράνομες», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ουάσιγκτον δεν «παρουσίασε κανένα επιχείρημα», είπε και ζήτησε να δοθούν «εξηγήσεις».

Οι νέες οικονομικές κυρώσεις, που θέτουν στο στόχαστρο συνολικά 21 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, αφορούν κυρίως τον Ρώσο υφυπουργό Ενέργειας Αντρέι Τσερέζοφ και τον επικεφαλής μιας υπηρεσίας του ίδιου υπουργείου.

Εις βάρος τους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή μετέφεραν τις τουρμπίνες αερίου της εταιρίας Siemens στην Κριμαία, μια περιοχή της νότιας Ουκρανίας η οποία αντιμετωπίζει μαζικές διακοπές ρεύματος μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα το 2014.

Η μεταφορά των τουρμπίνων το περασμένο καλοκαίρι στην Κριμαία αντίκειται στο συμβόλαιο αγοράς, ανέφερε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να «συμβάλουν στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία παρέχοντας μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη», το μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι που βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε χθες «μια παράλογη εκστρατεία κυρώσεων που δεν είχε και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», λέγοντας πως η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει».

Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν φόβους για έναν νέο πόλεμο κυρώσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης και των κατηγοριών για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X