Διεθνή

Σεισμός Τουρκία: Πόσες μέρες επιβιώνουν οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Σεισμός Τουρκία: Πόσες μέρες επιβιώνουν οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι ημέρες περνούν και η τραγωδία που αποκαλύπτεται στην Τουρκία και τη Συρία, μετά τον φονικό σεισμό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται διαρκώς και οι ελπίδες μειώνονται για επιζώντες όσο περνά ο χρόνος.

Ήδη έχουν συμπληρωθεί τρεις ημέρες από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσεις τους 17.500 νεκρούς. Ομως το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσες ημέρες μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια ενός σεισμού;

Έως και μία εβδομάδα, ή και περισσότερο, λένε ειδικοί, αλλά αυτό εξαρτάται από τα τραύματά τους, πώς έχουν παγιδευτεί, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες.

Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τις πρώτες 24 ώρες μετά την καταστροφή. Έπειτα από αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κάθε μέρα που περνά, λένε ειδικοί. Πολλοί εγκλωβισμένοι είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ή θαμμένοι κάτω από χαλάσματα.

«Σπάνια εντοπίζονται επιζώντες έπειτα από 5-7 ημέρες»

Η πρόσβαση στο νερό και τον αέρα είναι παράγοντες κρίσιμης σημασίας, όπως και ο καιρός. Οι χειμωνιάτικες συνθήκες στην Τουρκία και τη Συρία αποτελούν εμπόδιο για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

«Κατά κανόνα, σπάνια εντοπίζονται επιζώντες έπειτα από 5-7 ημέρες και οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης σκέφτονται να σταματήσουν σε εκείνη τη φάση», δήλωσε ο δρ. Τζαρόν Λι, ειδικός για την ιατρική σε έκτακτα περιστατικά και τις καταστροφές, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Όμως, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν μετά το ορόσημο των επτά ημερών. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Παγιδευμένοι μετά από σεισμό: Παίζει ρόλο και η ψυχολογική κατάσταση

Για τους ανθρώπους που είναι βαριά τραυματισμένοι- μεταξύ άλλων όσοι έχουν υποστεί συντριπτικά τραύματα ή ακρωτηριασμούς- τα περιθώρια της επιβίωσης είναι ακόμη πιο στενά, επεσήμανε ο δρ. Τζορτζ Τσιάμπας, ειδικός επείγουσας ιατρικής στο Northwestern University.

«Αν δεν τους απεγκλωβίσεις μέσα σε μία ώρα, σε αυτή τη χρυσή ώρα, υπάρχουν πραγματικά πολύ λίγες πιθανότητες επιβίωσης». Για ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες, η υγεία των οποίων εξαρτάται από τη λήψη φαρμάκων, οι ελπίδες είναι επίσης λίγες, συμπλήρωσε.

Η ηλικία, η φυσική κατάσταση, αλλά και η ψυχολογική επίσης έχουν κρίσιμη σημασία. Οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι δίπλα σε νεκρούς και δεν έχουν επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να χάσουν κάθε ελπίδα, σημείωσε ο δρ. Τσιάμπας. «Αν είσαι με κάποιον ζωντανό, βασίζεστε ο ένας στον άλλον για να συνεχίσετε να το παλεύετε», συμπλήρωσε.

Οι διασώσεις «θαύμα» έπειτα από σεισμό

«Βλέπουμε πολλά διαφορετικά σενάρια, κατά τα οποία υπήρξαν κάποιες διασώσεις που πραγματικά ήταν σαν από θαύμα και άνθρωποι επέζησαν υπό φριχτές συνθήκες», σημειώνει από την πλευρά του ο δρ. Κρίστοφερ Κόλγουελ, ειδικός επείγουσας ιατρικής στο University of California.

«Συνήθως είναι νεαρότεροι άνθρωποι και είχαν την τύχη να βρουν έναν θύλακα αέρα στα συντρίμμια ή κάποιο τρόπο να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα, όπως το οξυγόνο και το νερό», σημείωσε.

Μετά τον σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία και το τσουνάμι, ένας έφηβος και η 80χρονη γιαγιά του βρέθηκαν ζωντανοί, έχοντας μείνει εννέα ημέρες παγιδευμένοι στα συντρίμμια του σπιτιού τους. Έναν χρόνο νωρίτερα, ένα κορίτσι στην Αϊτή απεγκλωβίστηκε από τα χαλάσματα του σεισμού έπειτα από 15 ημέρες.

Ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις είναι πάρα πολύ σπάνιες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X