Διεθνή

Σλοβενία: Αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σκηνικό – Το «Κίνημα Ελευθερίας» πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές

Σλοβενία: Αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σκηνικό – Το «Κίνημα Ελευθερίας» πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο φιλελεύθερος Ρόμπερτ Γκόλομπ, επιχειρηματίας και νέος πολιτικός, μαζί με το νεοσύστατο κόμμα του «Κίνημα Ελευθερίας» κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία έναντι του απερχόμενου ακροδεξιού πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας επετεύχθη: η νίκη αυτή θα μας επιτρέψει να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο 55χρονος Γκόλομπ από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε καραντίνα καθώς διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του κόμματος στη Λιουμπλιάνα, αντέδρασαν με χειροκροτήματα και φωνές ενθουσιασμού.

Το Κίνημα Ελευθερίας συγκέντρωσε το 34,5% των ψήφων, έναντι 23,6% για το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνσα μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων.

Ο 63χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός, με παρουσία τριών δεκαετιών στην πολιτική της Σλοβενίας, παραδέχθηκε την ήττα του και δήλωσε «έτοιμος να συνεργαστεί για το κοινό καλό». Ωστόσο προειδοποίησε τον αντίπαλό του: «Είναι εύκολο να πληρώνεις για αφίσες, να έχεις τη στήριξη των μέσων και της υποτιθέμενης κοινωνίας των πολιτών, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα σας βοηθήσουν στο σκληρό έργο που σας περιμένει».

Οι Σλοβένοι έσπευσαν χθες στις κάλπες, με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνά το 70%, το υψηλότερο από το 2000 και πολύ μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2018 (52%), σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Ήδη εδώ και μήνες χιλιάδες Σλοβένοι είχαν βγει στους δρόμους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την ακροδεξιά κυβέρνηση Γιάνσα και την πολιτική της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως ορίζει το πλαίσιο του σύγχρονου κράτους δικαίου. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επικριθεί επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική του, η οποία ευθυγραμμίζεται με την πολιτική Όρμπαν στην Ουγγαρία, με τον οποίο ο Γιάνσα έχει στενούς πολιτικούς δεσμούς.

«Ήταν μία ψήφος κατά του Γιάνσα. Ενάντια στο ενδεχόμενο η Σλοβενία να ακολουθήσει τον δρόμο της Ουγγαρίας, ενάντια στην επιβολή μιας ανελεύθερης δημοκρατίας, ενάντια σε μια κυβέρνηση που θα έθετε υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση και το δικαστικό σύστημα», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μίχα Κόβατς.

«Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η κοινωνία των πολιτών και οι νέοι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μια νέα τάση», την οποία οι πολιτικοί της Σλοβενίας θα πρέπει πλέον να λάβουν υπόψη τους.

Έπειτα από δύο χαοτικά χρόνια ο Γκόλομπ, πρώην επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια, υποσχέθηκε μια επιστροφή «στην κανονικότητα».

Όμως, όπως προειδοποιεί ο Κόβατς, η πρόκληση είναι μεγάλη για ένα κόμμα «το οποίο δεν υπήρχε πριν τρεις μήνες και τώρα έχει περισσότερους από 40 βουλευτές» σε σύνολο 90 εδρών στο κοινοβούλιο.

«Δεν υπάρχει η υποδομή, δεν υπάρχει η τεχνογνωσία, δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια το Κίνημα Ελευθερίας θα πρέπει να βασιστεί στην εμπειρία των Σοσιαλδημοκρατών, που συγκέντρωσαν το 6,8% των ψήφων και είναι πιθανοί σύμμαχοί του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν ήδη από σήμερα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X