Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Nέα προειδοποίηση στην ‘Αγκυρα για τους S-400 (pic)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Nέα προειδοποίηση στην ‘Αγκυρα για τους S-400 (pic)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην ‘Αγκυρα απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους S-400 και την τοποθέτηση του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που έκανε λόγο για επίσπευση της παράδοσης του σχετικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε ξένη χώρα μετά την πρόσφατη επανεκλογή του[…]

Συγκεκριμένα, μια ακόμα σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία σχετικά με την προμήθεια των S -400 από τη Ρωσία απηύθυνε το State Department, το οποίο έσπευσε να σημειώσει πως δεν μπορεί ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να προμηθεύεται στην αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».

Επιπλέον, ο αξιωματούχος υπενθυμίζει πως μια τέτοια κίνηση δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση -ιδίως των χωρών που ανήκαν στο πρώην μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης- από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

«Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν, επίσης, ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ), μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία» αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017.

Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

H Δύση δεν έχει πια λόγο για στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία

Παράλληλα ο ακαδημαϊκός Σάιμον Γουόλντμαν, συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο Kings College του Λονδίνου, εκτιμά σε άρθρο του στην ιστοσελίδα EUobserver ότι «δεν υπάρχει πραγματική βάση να διατηρήσουν η Τουρκία και η Δύση μία στρατηγική συμμαχία» εκτιμά σε άρθρο του στην ιστοσελίδα EUobserver

«Έχει εκλείψει πλέον η βάση για μία πραγματική συμμαχία ανάμεσα στη Δύση και στην Τουρκία» επισημαίνει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι από την πρόσφατη Σύνοδο στη Βάρνα δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα.

«Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματική βάση για να διατηρήσουν η Τουρκία και η Δύση μία στρατηγική συμμαχία. Οι κοινές αξίες επίσης δεν αποτελούν παράγοντα (μίας τέτοιας συμμαχίας) … Επομένως, εάν οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία δεν έχουν να κάνουν με κοινές αξίες ούτε είναι στρατηγικής φύσεως, το μόνο που απομένει είναι οι εμπορικές συναλλαγές. Ωραία. Ας πουλήσουμε πράγματα ο ένας στον άλλον», τονίζει ο Βρετανός καθηγητής.

Εκτιμά ότι «οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία μπορούν να μετεγκατασταθούν, η στρατιωτική συνεργασία μπορεί να περιοριστεί και η ανταλλαγή πληροφοριών να μειωθεί. Με κάποιο σχεδιασμό και πρόβλεψη είναι απίθανο να υπάρξει μακροπρόθεσμος ή μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος. Τουλάχιστον η παρωδία θα τελειώσει και οι δύο πλευρές θα ξέρουν πού βρίσκονται. Σίγουρα είναι καλύτερο από τη διατήρηση του αντιπαραγωγικού status quo» καταλήγει ο Σάιμον Γουόλντμαν.

Πηγές πληροφοριών Hellas Journal/ΕΡΤ

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X