Στην κόψη του ξυραφιού Ερντογάν και Τουρκία

Ερντογάν
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τους S-400. Στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ακυρώνοντας μάλιστα τριάντα εννιά προεκλογικές ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Η πράξη αυτή δείχνει αφενός μεν την κρισιμότητα του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και τη δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε η Τουρκία μετά την απαγόρευση των ΗΠΑ στους Τούρκους πιλότους να πετούν μα τα F-35.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Sabah στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν «εθνικά και διεθνή θέματα» -από την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τον Ερντογάν είναι οι τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον μετά και το «μπλόκο» των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των πιλότων της στο πρόγραμμα F-35.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι πλέον δεν πετούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπτέραρχος Μάικ Αντριους.

Την ίδια ώρα η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει τους S-400 στην Τουρκία εντός του Ιουλίου δήλωσε χθες Τρίτη, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλογές