Διεθνή

Συρία: Εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το Αφρίν

Συρία: Εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το Αφρίν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες άμαχοι έφυγαν ή προσπαθούν να φύγουν από την πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία φοβούμενοι την επικείμενη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων και Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται προ των πυλών.

Το Αφρίν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, βρίσκεται εντός του ομώνυμου κουρδικού θύλακα εναντίον του οποίου ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του Σύροι αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση λόγω των δεσμών της με το παράνομο στην Τουρκία Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

«Περίπου 2.000 πολίτες έχουν ήδη φτάσει στη γειτονική κοινότητα Νόμπολ, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη τουρκική επίθεση, ενώ εκατοντάδες προσπαθούν ακόμη να φύγουν από την πόλη», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά που μεταφέρουν αμάχους και τα προσωπικά τους είδη περίμεναν το απόγευμα την έγκριση των κουρδικών δυνάμεων ώστε να αναχωρήσουν για τις γειτονικές κοινότητες Νόμπολ και Ζαχράα. Και οι δύο ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η δίοδος αυτή είναι η μοναδική που έχουν πλέον οι περίπου 350.000 κάτοικοι του Αφρίν, αφού οι τουρκικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη και απέχουν λιγότερα από δύο χιλιόμετρα από τις παρυφές της. Οι τουρκικές δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) ελέγχουν πλέον το 60% του καντονιού του Αφρίν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων, κάτι που διαψεύδεται από την Άγκυρα.

Συρία: Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X