Διεθνή

Τουρκία: Δημοτικές εκλογές – Ιμάμογλου και ακρίβεια οι μεγάλοι αντίπαλοι του Ερντογάν

Τουρκία: Δημοτικές εκλογές – Ιμάμογλου και ακρίβεια οι μεγάλοι αντίπαλοι του Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής εισέρχεται η Τουρκία, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνουν τη δύναμη πυρός τους στην Κωνσταντινούπολη, τον Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να εκθρονίσει, τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν τον «εκλεκτό» του Τούρκου προέδρου, να υπολείπεται του νυν δημάρχου.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα, έπειτα από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης της Τουρκίας. Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου γίνεται ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ο Ιμάμογλου όμως έχει απέναντί του όλοκληρο τον κυβερνητικό ηχανισμό, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης η οποία κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Οι δημοσκoπήσεις μέχρι πρότινος έδιναν την εικόνα μίας αμφίρροπης μάχης, που θα κρινόταν στον πόντο και στο περιθώριο του στατιστικού λάθους. Οι τελευταίες όμως μετρήσεις δείχνουν ότι ελαφρώς ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του Ιμάμογλου έναντι του εκλεκτου του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ.

Ο Ερντογάν από την άλλη έχει αντίπαλό του την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που προκαλεί αντιδράσεις. Πολλοί συνταξιούχοι αναμένεται αποδοκιμάσουν τους υποψηφίους του στις κάλπες.

Επίσης τις τελευταίες ημέρες γίνεται αποδέκτης κριτικής, ιδιαίτερα από ισλαμιστικούς κύκλους, καθώς κυκλοφορούν πληροφορίες ότι παρά τη σκληρή ρητορική του υπέρ των Παλαιστινίων για τον πόλεμο στη Γάζα, η Τουρκία συνεχίζει και αυξάνει τις εξαγωγές της προς το Ισραήλ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X