Διεθνή

Τουρκία: Γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό τάζει για το 2022 ο Ερντογάν

Τουρκία: Γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό τάζει για το 2022 ο Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξήσεις ρεκόρ που φτάνουν το 50% του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν για το 2022 σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος της τεράστιας πτώσης της τουρκικής λίρας.

Έτσι, από τις αρχές του επόμενου έτους ο κατώτατος μισθός πρόκειται να διαμορφωθεί στις 4.250 λίρες Τουρκίας από 2.825 που είναι σήμερα και αντιστοιχεί περίπου στα 230 ευρώ ενώ το 20% του πληθυσμού αμείβεται με μόλις 118 ευρώ το μήνα.

«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες. Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Η αύξηση ύψους 50% είναι και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα ενώ προηγήθηκε νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας στο 14% από το 15%.

Πρόκειται για την 4η συνεχόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της Τουρκίας το οποίο από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα έχει μειωθεί κατά 500 μονάδες βάσης.

Μετά από την απόφαση, η τουρκική λίρα αυξάνει τις απώλειες της έναντι του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό, χάνοντας 4,97% το μεσημέρι της Πέμπτης και με την ισοτιμία του νομίσματος να ανέρχεται στις 15,5246 λίρες ανά δολάριο.

Νωρίτερα το πρωί, η λίρα «έσπασε» για πρώτη φορά στα χρονικά το ορόσημο των 15 λιρών ανά δολάριο γεγονός που εξανεμίζει ήδη ένα μέρος της αύξησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X