Διεθνή

Τουρκία: Ψηφίστηκε η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Ψηφίστηκε η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΤΟ: Αργά το βράδυ της Πέμπτης (30.03.2023) το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ήταν το τελευταίο από τα 30 μέλη της συμμαχίας που επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, αφού το νομοθετικό σώμα της Ουγγαρίας ενέκρινε παρόμοιο νομοσχέδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε στα μέσα Μαρτίου την έγκρισή του για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανάβοντας έτσι το “πράσινο φως” για την κύρωση του πρωτοκόλλου από την τουρκική βουλή.

Η Φινλανδία, η οποία τηρούσε ουδετερότητα επιβεβλημένη από την Μόσχα μετά τον πόλεμο με την Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μοιράζεται με τη Ρωσία τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή της Ευρώπης, μήκους 1.340 χιλιομέτρων.

Ο Ερντογάν είχε μπλοκάρει από τον Μάιο του 2022 την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Συμμαχία. Η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας του ΝΑΤΟ.

Ικανοποίηση Στόλτενμπεργκ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την κύρωση των πρωτοκόλλων από το τουρκικό κοινοβούλιο, κρίνοντας πως θα καταστήσει «την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

 

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X