Διεθνή

Τραβάνε το σχοινί! Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος και νέοι δασμοί

Τραβάνε το σχοινί! Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος και νέοι δασμοί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίοι δασμοί που αφορούσαν αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα, Δευτέρα 24.09.2018 με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να κλιμακώνεται.

Οι δασμοί που… ζαλίζουν

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, τα οποία περιλαμβάνουν έπιπλα και συσκευές, ενώ το ποσοστό θα αυξηθεί στο 25% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή είναι η τρίτη δόση από τους νέους δασμούς που η Ουάσινγκτον επιβάλει στα προϊόντα που προέρχονται από τφην Κίνα και αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που ασκεί πιέσεις στο Πεκίνο για τις εμπορικές πρακτικές, οι οποίες ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έπληξαν αμερικανικές εταιρείες.

Απαντά η Κίνα!

Σε απάντηση του νέου κύκλου των δασμών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Σι Τζίνπινγκ δήλωσε ότι θα επιβάλλει φόρους σε 5.207 εισαγωγές από τις ΗΠΑ περίπου 60 δισ. δολαρίων. Σε προϊόντα όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο καφές και τα διάφορα είδη βρώσιμου ελαίου θα επιβληθεί 10 τοις εκατό φόρος, ενώ θα επιβληθεί και φόρος 5 τοις εκατό σε είδη όπως κατεψυγμένα λαχανικά, σκόνη κακάο και χημικά προϊόντα, δήλωσε το Πεκίνο.

Ώρες μετά τη λήψη των νέων δασμών, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εμπορικό bullying». Το Πεκίνο είπε επίσης ότι ήταν πρόθυμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον εάν οι συνομιλίες «βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα», σύμφωνα με το Reuters.

Moody’s: Γιατί επέλεξε την… αφωνία! Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη εφαρμόσει δασμούς στα 50 δισ. δολάρια των αγαθών του άλλου – κινήσεις που απειλούν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια αλυσίδα εμπορικών συναλλαγών.

Περιμένουν το… χτύπημα του Τραμπ

Πολλοί αναμένουν τώρα ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει με έναν τέταρτο γύρο δασμών.

Όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την είδηση των δασμών που υποβάλλονται από σήμερα, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι οποιαδήποτε αντίποινα από την Κίνα θα παρακίνησαν την Ουάσινγκτον να «συνεχίσει αμέσως τη φάση 3, η οποία είναι δασμοί περίπου 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόσθετων εισαγωγών».

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Πεκίνο απέρριψε την πρόσκληση της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει εκ νέου τις εμπορικές συνομιλίες και δεν είναι σαφές πότε θα συναντηθούν και οι δύο πλευρές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X