Διεθνή

Τζερόμ Πάουελ για Τραμπ: Δεν μπορεί να με καθαιρέσει

Τζερόμ Πάουελ για Τραμπ: Δεν μπορεί να με καθαιρέσει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να τον καθαιρέσει.

Να σημειώσουμε, ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου ο Τζερόμ Πάουελ έγινε στόχος από τον Αμερικανό πρόεδρο…

Ο Τραμπ  είχε εκφράσει ανοικτά τον εκνευρισμό του για την άνοδο των επιτοκίων της Federal Reserve.

Αψηφώντας την πολιτική παράδοση που θέλει τους προέδρους να είναι πολύ συγκρατημένοι στα σχόλιά τους για τη Fed, την ισχυρότερη τράπεζα του κόσμο, έκανε λόγο περί «τρέλας»  για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ενώ είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο πρόεδρος εξέταζε το ενδεχόμενο να καθαιρέσει τον Πάουελ, παρότι ήταν ο ίδιος ο Τραμπ που τον διόρισε.

Ειδικότερα, στην διάρκεια της εκπομπής «60 Minutes» του CBS χθες, ερωτήθηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED)εάν ο Τραμπ μπορεί να τον καθαιρέσει.

Ο Τζερόμ Πάουελ απάντησε ότι:

«Ο νόμος είναι σαφής, έχω τετραετή θητεία. Και σκοπεύω να την ολοκληρώσω».

Ενώ απέφυγε να κάνει σχόλιο για τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Θεωρώ ότι εάν απαντούσα σε έναν εκλεγμένο αξιωματούχο, αυτό θα αποτελούσε περισπασμό από τη σημαντική δουλειά μας», εξήγησε αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε  άλλο σχόλιο.

Ποιος είναι o Τζερόμ Πάουελ

Ο 64χρονος Πάουελ, γέννημα – θρέμμα της Ουάσινγκτον,, αποφοίτησε από το το τμήμα Νομικής Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Ενώ ήταν πρώην στέλεχος του Carlyle Group, μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο.

Μεταξύ των υποψηφίων που είχε στο μυαλό του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Πάουελ θεωρείτο ως ασφαλής επιλογή, λόγω των μετριοπαθών του θέσεων.

Ο οποίος θα έφερνε μεν μια αλλαγή, αλλά όχι σε σημείο που να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.

Ανακοινώνοντας την επιλογή του, ο Τραμπ τον χαρακτήρισε :

«Ισχυρό, αφοσιωμένο και έξυπνο ηγέτη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει τη συναίνεση με μια συνεπή νομισματική και οικονομική πολιτική».

Άλλωστε, o Λευκός Οίκους έλεγε , ότι ο Τραμπ σέβεται την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη χάραξη νομισματικής πολιτικής και δεν συζητά το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.

Η επιλογή Πάουελ από τον Τραμπ, σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την πολιτική της πρώην πρόεδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ,Τζάνετ Γέλεν,και συνιστούσαν στροφή 180° από την προεκλογική ρητορική του Αμερικανού προέδρου.

O οποίος ήθελε να ακυρώσει τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να ενισχύει «απερίσκεπτα» την αμερικανική οικονομία.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Αιθιοπία: Συντριβή αεροσκάφους της Ethiopian Airlines

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X