Διεθνή

“Βόμβα” Μπερλουσκόνι με την “κρυφή” διαθήκη στην Κολομβία

“Βόμβα” Μπερλουσκόνι με την “κρυφή” διαθήκη στην Κολομβία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ για… γερά νεύρα φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση της τεράστιας περιουσίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι  και το ποιος θα την κληρονομήσει, καθώς μία «κρυφή» διαθήκη έκανε ξαφνικά την εμφάνισή της για να ταράξει τα νερά στην Ιταλία.

Ο λόγος για τον Ιταλό επιχειρηματία, Μάρκο Ντι Ντούντσιο, ο οποίος ισχυρίζεται πως σε μία ειδική διαθήκη που συνέταξε ο «Καβαλιέρε» στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 στη μακρινή Κολομβία, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός του άφησε ένα σημαντικό μερίδιο της περιουσίας του στην Καραϊβική, αλλά και στη Fininvest. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάρκο Ντι Ντούτσιο είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στο Τορίνο το 2014 με τη… «Λίστα Μπούνγκα Μπούνγκα».

Θα περίμενε κανείς ο Μπερλουσκόνι, ωστόσο, να κρατήσει στον επιχειρηματία κακία όταν ο ίδιος τους είχε κάνει ένα χοντρό τρολάρισμα σχετικά με τα αμαρτωλά πάρτι με ανήλικες στην περίφημη βίλα του στο Άρκορε. Η πλάκα αυτή, βέβαια, παραλίγο να στοιχίσει στον «Καβαλιέρε» την ελευθερία του αφού θα τον έστελνε στη φυλακή και παρά το γεγονός ότι δεν πήγε φυλακή η υπόθεση αυτή τον ταλαιπωρούσε μέχρι λίγο πριν πεθάνει.

Ακόμα και έτσι, όμως, ο Σίλβιο όχι μόνο δεν κράτησε κακία στον φίλο και συνεργάτη του, αλλά τον έκανε και συγκληρονόμο μαζί με τις πρώην συζύγους και τα παιδιά του, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ, δεν αποκλείστηκαν από τη νόμιμη μοίρα, ήτοι το 80% της κληρονομιάς βάσει της ιταλικής νομοθεσίας.

Στον Μάρκο Ντι Νούντσιο, αν λάβουμε υπόψη τη διαθήκη που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του, ο Σίλβιο του φέρθηκε «αδελφικά» θα έλεγε κανείς, αφού του άφησε: το 2% της Fininvest, 26 εκατ. ευρώ σε μετρητά, το περίφημο γιοτ 42 μέτρων «Principessa Vai Via» με σημαία Μονακό, όλα τα υπόλοιπα σκάφη του (!) καθώς και όλες τις βίλες που διέθετε ο Μπερλουσκόνι στην Καραϊβική, ειδικότερα στην Αντίγκουα και στις Αντίλλες.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι ο Μάρκο Ντι Νούντσιο επικαλείται τη δημοσίευση προ ημερών της μυστικής διαθήκης Μπερλουσκόνι από το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, προκειμένου να αναγνωριστεί από την ιταλική έννομη τάξη.

Ποιος είναι ο Ντι Νούντσιο

Ο Μάρκο Ντι Νούντσιο είναι επιχειρηματίας στον ναυπηγικό τομέα και μέλος των Comites (σ.σ.: αντιπροσωπευτικό όργανο της ιταλικής κοινότητας σε διάφορες χώρες) στην Κολομβία. Στην Ιταλία είναι γνωστός ως υποψήφιος για τη δημαρχία το 2010 στο Sestriere και το 2011 στο Τορίνο με το «σχήμα Μπούνγκα Μπούνγκα». Λέγεται, μάλιστα, ότι είναι άνθρωπος που επιμελούταν τη λίστα των συμμετεχόντων στα πάρτι «Μπούνγκα Μπούνγκα» του «Καβαλιέρε».

Η διαθήκη που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του είναι υπογεγραμμένη από τον Μπερλουσκόνι με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2021. Ο ιταλικός Τύπος κάνει γνωστό ότι δημοσιεύτηκε πριν από τέσσερις ημέρες από την καγκελαρία του υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας με υποσημείωση.

Σύμφωνα με το ιταλικό νομικό σύστημα, δεν μπορεί να ισχύσει μέχρι να κατατεθεί στο συμβολαιογραφικό αρχείο και υπό την προϋπόθεση ότι το έντυπο της διαθήκης είναι αληθινό.

Γιατί αργεί το «άνοιγμα» της επίσημης διαθήκης

Πάντως, όπως και να έχει, η είδηση αυτής της «μυστικής διαθήκης» της Κολομβίας ήρθε τη στιγμή που ολόκληρη η Ιταλία αναμένει το άνοιγμα της επίσημης διαθήκης του μακαρίτη.

Η διαθήκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν, αρχικά, προγραμματισμένο να ανοιχτεί τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, αλλά για «τεχνικούς» λόγους, όπως ειπώθηκε, η διαδικασία αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου συμβολαιογράφου Αρίγκο Ροβέντα στη «La Stampa», απομένει να ολοκληρωθούν ακόμη κάποιες πράξεις απογραφής της τεράστιας περιουσίας του Μπερλουσκόνι (που υπολογίζεται γύρω στα 6 δισ. ευρώ) και να συγκεντρωθούν κάποια αποδεικτικά έγγραφα.

Άλλαξε τη διαθήκη του;

Όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το κύριο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τον ουσιαστικό έλεγχο των εταιρειών που είναι στον Όμιλο Μπερλουσκόνι. Οι μετοχές δηλαδή θα μοιραστούν σε απολύτως ίσα ποσοστά ανάμεσα στα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι ή θα ευνοηθούν η πρωτότοκη κόρη Μαρίνα και ο μεγαλύτερος γιος του Πιερσίλβιο, που εργαζόταν εδώ και είκοσι χρόνια, με τον «μίστερ τιβί» της Ιταλίας;

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα ερωτήματα: Αληθεύει η φήμη ότι κατά την προτελευταία εισαγωγή του στο νοσοκομείο φέτος ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός άλλαξε τη διαθήκη του;  Η τελευταία του σύντροφος, Μάρτα Φασίνα, θα μπορέσει, όπως γράφει ο Τύπος, να ζήσει στη γνωστή βίλα του Άρκορε, έξω από το Μιλάνο;

Γαλλικό ενδιαφέρον για τα κανάλια

Κυρίως όμως θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η αυτοκρατορία Μπερλουσκόνι (τρία τηλεοπτικά κανάλια, ο εκδοτικός οίκος Μondadori, οι ασφάλειες Mediolanum και όχι μόνον) θα μείνει ως έχει ή αν θα αποφασιστεί μερική της πώληση. Εδώ και καιρό ο γαλλικός όμιλος Vivendi έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά η απάντηση έως τώρα ήταν πάντα αρνητική.

Στην περίπτωση επίσης που με το άνοιγμα της διαθήκης τα  τρία μικρότερα παιδιά του Ιταλού μεγιστάνα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, θα υπάρξουν σίγουρα σχολιαστές που θα το ερμηνεύσουν ως μια «εκδίκηση» του εκλιπόντα κατά της πρώην συζύγου και μητέρας τους, Βερόνικα Λάριο, η οποία δεν τον στήριξε και ζήτησε διαζύγιο την περίοδο της υπόθεσης «μπούνγκα μπούνγκα».

Υπάρχει, τέλος, και η καθαρά πολιτική παράμετρος, με το μέλλον του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια». Οι κληρονόμοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συνεχίσουν να το στηρίζουν με γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις ή θα προτιμήσουν να διακόψουν την πολιτική αυτή πρωτοβουλία;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X