Διεθνή

Βραζιλία: Δεν έχουμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Βραζιλία: Δεν έχουμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας έχει φέτος τραγικό ρεκόρ πυρκαγιών, σύμφωνα με τα στοιχεία των νέων διαστημικών οργανισμών.

Ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (Inpe) δήλωσε ότι τα δορυφορικά δεδομένα του έδειξαν αύξηση κατά 84% για την ίδια περίοδο το 2018.

Η έρευνα έρχεται εβδομάδες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Jair Bolsonaro από  επικεφαλής του οργανισμού, ανάμεσα σε σειρές δεδομένων σχετικά με την αναδάσωση.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, το Amazon είναι η σημαντικότερη πηγή δεσμεύει και αποθήκευσης ατμοσφαιρικού άνθρακα που επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επίσης φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο ιθαγενείς.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το Σάο Πάολο σκοτείνιασε για περίπου μία ώρα τη Δευτέρα μετά από ισχυρούς ανέμους και ένα κρύο μέτωπο έφερε καπνό από δασικές πυρκαγιές που καίγονται στις πολιτείες του Αμαζονίου και της Ροντονίας, που απέχουν περισσότερο από 2.700 χιλιόμετρα.

Κάτοικος του Σάο Πάολο, δήλωσε στο BBC ότι:

«Ήταν σαν η μέρα να είχε μετατραπεί σε νύχτα, ακόμα και τις βροχερές μέρες δεν σκοτεινιάζει τόσο πολύ. Ήταν πολύ τρομακτικό.»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως τα δεδομένα «δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα» και  κατηγόρησε για τις φωτιές τις ΜΚΟ. Σήμερα επισήμανε όμως πως μιλούσε μόνο για τις υποψίες του και πως ουδέποτε υποστήριξε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν τις πυρκαγιές.

Ενώ σημείωσε, πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις μεγάλες πυρκαγιές.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, έχει επιτρέψει τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών, ενώ ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Έξι ηλικιωμένοι πιάστηκαν σε σεξουαλικές περιπτύξεις σε δάσος

Πευκοχώρι: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονος που εντοπίστηκε αναίσθητος στη θάλασσα

Τραγικό τέλος για 52χρονο που έπεσε από βράχο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X