Διεθνή

Βρετανία: Σήμερα η απόφαση για την έκδοση ή μη του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Βρετανία: Σήμερα η απόφαση για την έκδοση ή μη του Ασάνζ στις ΗΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στη βρετανική πρωτεύουσα σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση αλλά και μεγάλες αντιδράσεις για την μεταχείριση της ζωής και των δικαιωμάτων ενός ανθρώπου, επειδή τόλμησε να αποκαλύψει απόρρητα αμερικανικά έγγραφα πριν από σχεδόν 15 χρόνια, αλλά και για την Ελευθερία του Τύπου.

Όπως έγραψε η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ σε ανάρτησή της, σήμερα (στις 12:30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την έκδοση ή μη του Αυστραλού δημοσιογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, που συνολικά επισύρουν μέχρι και ποινή… 175 ετών.

Η ετυμηγορία των δικαστών θα μπορούσε να βάλει τέλος στην μακρύ εφιάλτη του 52χρονου ή να τον παρατείνει ακόμα περισσότερο. Αν δεν κερδίσει την έφεση κατά της βρετανικής απόφασης του 2022 για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να σταλεί γρήγορα στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τα φερόμενο αδικήματα. Ωστόσο, η νομική του ομάδα είναι πιθανό να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταφορά του.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ασάνζ ενθάρρυνε και βοήθησε την πρώην λοχία Τσέλσι Μάνινγκ να κλέψει χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία, τα οποία δημοσίευσε στα WikiLeaks.

Κατά την διήμερη ακροαματικής διαδικασίας τον περασμένο μήνα, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ήταν ένας δημοσιογράφος, που αποκάλυψε τα αμερικανικά στρατιωτικά αδικήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η αποστολή του στις ΗΠΑ, είπαν, θα τον εξέθετε σε μια δίωξη με πολιτικά κίνητρα, χωρίς δικαιοσύνη.

Από το 2010 ο Ασάνζ αντιπροσώπευε έναν μαχητή της αλήθειας έχοντας στη διάθεσή του έναν ιστότοπο για την κατάθεση απόρρητων στοιχείων και εγγράφων μέσω ανώνυμων καταγγελιών.

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία με ευρωπαϊκό ένταλμα, που εκδόθηκε από τη Σουηδία, το 2019 μετά από επτά χρόνια που ήταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου για να γλιτώσει. Ο Ασάνζ αρνήθηκε πρόσχημα τα περί σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία, η υπόθεση η οποία μπήκε τελικά στο αρχείο.

Από τότε παραμένει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς. Πριν τρία χρόνια δικαστής τόνισε πως δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη πραγματικό και πιεστικό κίνδυνο αυτοκτονίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X