Ο Προβοκάτορας

Δύο “μαύρες τρύπες” στο δρόμο του Ανδρέα Λοβέρδου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Δύο “μαύρες τρύπες” στο δρόμο του Ανδρέα Λοβέρδου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο δρόμο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να συναντήσει τουλάχιστον δύο μεγάλα εμπόδια, να προσέξει μην πέσει μέσα σε δύο “μαύρες τρύπες”.

Η πρώτη συνδέεται με το σκάνδαλο Novartis για το οποίο η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον είχε παραπέμψει για κακούργημα και αναμένεται η συνέχεια της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη που πολλές φορές, ιδίως όταν πρόκειται για πολιτικούς,  κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Η “μαύρη τρύπα”  της Novartis ήταν γνωστή. Ομως, τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε άλλη μία η οποία συνδέεται με δημόσιο χρήμα. Η υπόθεση της καταδίκης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε πάρει γενναία χρηματοδότηση όταν ο Ανδρέα Λοβέρδος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών το μακρινό 2002 ως 2004.

Από τα στοιχεία της δίκης στην οποία ο πρόεδρος της ΜΚΟ καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση στο Εφτείο (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί 16 χρόνια), προέκυψε ότι η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ εκτοξεύτηκε κατακόρυφα την περίοδο 2002 – 2004 όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, εκτοξεύτηκε σε 7.841.064 ευρώ την τριετία 2002-2004.

Η εν λόγω ΜΚΟ  την περίοδο 2000 – 2004 είχε εισπράξει από το υπουργείο Εξωτερικών περί τα 9 εκατ. ευρώ για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία­ Ερζεγοβίνη. Ωστόσο όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρχών πολλά από τα χρήματα αυτά δόθηκαν παρανόμως από το ΥΠΕΞ και κατέληξαν σε δαπάνες άσχετες από την ΜΚΟ όπως αεροπορικά ταξίδια δώρα κτλ.

Στην υπόθεση υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον και εξόχως αποκαλυπτικό παρασκήνιο. Ο πρέσβης Νίκος Βαμβουνάκης  πρώην επικεφαλής της ΥΔΑΣ από το 2004 είχε καταγγείλει τις χρηματοδοτήσεις της συγκεκριμένης ΜΚΟ στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδο όπως επίσης και το διάδοχό του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ωστόσο δεν έλαβε ποτέ καμία επίσημη απάντηση.

Λέτε ο Ανδρέας να ήξερε ότι ήταν παράνομες οι χρηματοδοτήσεις και εποίησε την…νήσσαν. Μπα δεν το πιστεύω. Και με μην κάνετε κανένα συνειρμό με το σκάνδαλο Novartis , γιατί μάλλον πρόκειται για δύο καταραμένες συμπτώσεις και τίποτα περισσότερο…

Ο ΜΚΟ Προβοκάτορας (χωρίς χρηματοδοτήσεις)

ΥΓ. Στη φωτό διακρίνεται ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος με τον πρόεδρο της ΜΚΟ Αντώνη Τζεβελέκο που καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X