Ελλάδα

Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου – Βίντεο Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης

Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου – Βίντεο Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, επηρέασε την σκέψη, την λειτουργεία και την πορεία του ελληνικού κράτους μετά την μεταπολίτευση. Πρόκειται για τον Έλληνα πολιτικό που αν μη τι άλλο άφησε το σημάδι του στην ιστορία του τόπου.

Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια άφηνε την τελευταία του πνοή ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο πολιτικός με τη μεγάλη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα.

Λατρεύτηκε αλλά και μισήθηκε, παραμένοντας μέχρι σήμερα μια από τις πιο σπουδαίες πολιτικές μορφές της νεοελληνικής ιστορίας.

Στις 23 Ιουνίου 1996, ραδιόφωνα και τηλεοπτικοί σταθμοί διακόπτουν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν μια δυσάρεστη είδηση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι νεκρός. Πέθανε μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.

Η κηδεία γίνεται τρείς μέρες αργότερα. Ο θάνατός του προκαλεί κύμα συγκίνησης σε όλη τη χώρα, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραβρίσκονται στην κηδεία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996 υπερβαίνοντας τους κοινωνικούς διαχωρισμούς που είχε κληροδοτήσει ο εμφύλιος και η δικτατορία επιβάλοντας το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά».

Στην ιδρυτική διακήρυξή του στις «3 του Σεπτέμβρη» του 1974, συμπυκνώνεται το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση-Δημοκρατικές Διαδικασίες».

Ξεχωριστή θέση έχουν στη νεότερη πολιτική ιστορία η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα.

Οι αντίπαλοι του Ανδρέα Παπανδρέου από τον συντηρητικό και τον φιλελεύθερο χώρο αναγνώρισαν τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις και ταπεινώσεις από το αυταρχικό μετεμφυλιακό κατεστημένο και να χτίσει κράτος πρόνοιας, αλλά επέκριναν την μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών και του δημοσίου χρέους στην οικονομική του διαχείριση, την προσπάθεια επιβολής στη δημόσια διοίκησητου ΠΑΣΟΚ … Και του καταλόγισαν στην εξωτερική του πολιτική – ότι κινείτο με μαξιμαλιστικές μεθόδους και επικίνδυνους στόχους , ενώ από τον χώρο της Αριστεράς υπήρξαν επικρίσεις για την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων καθώς και για το καθεστώς προσωπολατρίας με το οποίο τον περιέβαλλαν τα πλήθη των πολιτικών οπαδών του…

Βίντεο ντοκουμέντο: Ανδρέας Παπανδρέου – Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X