Ελλάδα

ΔΕΗ: Παράταση στον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων

ΔΕΗ: Παράταση στον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ύστερα από αίτημα των επενδυτών. Η νέα προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι η 28η  Μαΐου αντί της 8ης Μαΐου.

Οι εξελίξεις με την ΔΕΗ

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε τη σύμβαση αγοραπωλησίας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων (SPA), περιλαμβάνοντας όρους οι οποίοι, όπως πιστεύει η επιχείρηση, θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στο SPA δεν περιλαμβάνεται όρος όπως είναι ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών (risk sharing), την ένταξη του οποίου τελικά δεν αποδέχθηκε ούτε και η Κομισιόν.

Σχετικά με τα ΑΔΙ, υπάρχει πρόβλεψη η οποία τοποθετεί το ανώτατο όριο τιμών προσφοράς στις 40.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αν τα ανώτατα όρια είναι μικρότερα τότε θα γίνει μια έκπτωση του τιμήματος κατά το ποσόν που υπολείπεται. Παράλληλα,  αν εντός εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν εγκριθεί από την Κομισιόν ο Μηχανισμός, τότε προβλέπεται η επιστροφή ποσού ίσου με το 30% του τιμήματος.

Οι επενδυτές εκτός από τα δεδομένα του SPA, επεξεργάζονται και τις λεπτομέρειες προμήθειας λιγνίτη της Μελίτης από τα ορυχεία της Αχλάδας.

Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη αυτή προσπάθεια πώλησης των μονάδων φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν τα ακόλουθα έξι ενδιαφερόμενα μέρη:

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)
2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD
3. SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)
4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Όπως αναφέρει πηγή της εταιρείας μιλώντας στο insider.gr, τα αγκάθια του προηγούμενου διαγωνισμού δεν υπάρχουν πια ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση της Standard and Poor’s, η οποία αναφέρεται τις θετικές προοπτικές της ΔΕΗ, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X