Ελλάδα

ΔΝΤ: Νέα… καμπανάκια για την παραγωγικότητα και τις μεταρρυθμίσεις!

ΔΝΤ: Νέα… καμπανάκια για την παραγωγικότητα και τις μεταρρυθμίσεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέες συστάσεις για αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας με παρεμβάσεις σε εργασιακά, επιχειρηματικό περιβάλλον και ανταγωνιστικότητα απευθύνει το ΔΝΤ στην έκθεση του για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Οι επενδύσεις, τα κεφάλαια και η… γνώμη του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θεωρεί πως  τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, η βραδεία αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και το δημογραφικό αποτελούν σημαντικές αδυναμίες για την Ελλάδα και στη βάση αυτή αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν.

Το Ταμείο εστιάζει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συνεχισθεί η πρόοδος ως προς τις διαδικασίες χορήγησης αδειών για επενδύσεις, να αξιολογηθεί εκ νέου το καθεστώς των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, ώστε να μειωθούν οι τιμές σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά και να ενισχυθεί η ικανότητα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού να εντοπίζει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Τι λέει το ΔΝΤ για την αγορά εργασίας

Στην ίδια βάση αναφέρεται στην αδήριτη ανάγκη για ευελιξία στην ελληνική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως πρέπει να προωθηθούν πιο ευέλικτες πολιτικές για την αγορά εργασίας, κυρίως μέσω της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, αλλά και να υπάρχει τακτική αξιολόγηση των περιπτώσεων που δικαιολογούνται συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοσθεί το 2011 για τα εργασιακά, ξηλώθηκαν το 2019.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μεγάλο βάρος και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί το βάρος των φόρων και των εισφορών, αλλά και το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X