Αναλύσεις

Η λογική Τσακαλώτου υπεύθυνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ…

Η λογική Τσακαλώτου υπεύθυνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γράφαμε, το τονίζαμε, το επισημαίναμε, αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ “αγρόν ηγόραζαν”. Δεν το καταλαβαίναμε μέχρι χτες, που μάθαμε τι είπε ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε λοιπόν ο πρώην υπουργός Οικονομικών ότι «η κυβερνητική εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, και  ότι οι αριστεροί και οι αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν και που θεωρούν σωστά και πως η εξουσία έρχεται ως αποτέλεσμα αυτών.».

Αμέσως σκίστηκε το καταπέτασμα και καταλάβαμε γιατί υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απέχθεια για την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους. Περίμεναν οι δόλιοι με ένα μηχανιστικό τρόπο να φτάσουν οι ειδήσεις στο λαό και να κατανοήσει το έργο τους. Γιατί όπως υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «οι αριστεροί και οι αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν και που θεωρούν σωστά και πως η εξουσία έρχεται ως αποτέλεσμα αυτών.». Οποία τραγική αυταπάτη.

Με αντιπάλους που σκέφτονται και λειτουργούν όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλαδή με τη λογική “Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό”, πάρτι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Περίπατο θα κάνει και στις επόμενες εκλογές όταν τα μυαλά έχουν μείνει κολλημένα στο 4% και λένε πως η κυβερνητική εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Μήπως, όμως κύριε Τσακαλώτο είναι ο μόνος ισχυρός και ικανός μηχανισμός να κάνετε την πολιτική σας πράξη; Λέω μήπως. Γιατί κι΄αυτό, θα υποθέσω από τα λεγόμενά σας, πως μάλλον σας διαφεύγει.

Και για να αντιληφθεί κανείς πόσο τεράστιο ήταν και είναι το λάθος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των συναδέλφων του οι οποίοι απέφευγαν (περίπου όπως ο διάβολος το θυμίαμα) να δίνουν συνεντεύξεις στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους των υπουργείων τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατά συνέπεια να ενημερώνουν τους πολίτες, ως όφειλαν, για το έργο στο υπουργείο τους, θα αναφέρω δύο παραδείγματα.

Πρώτον. Ακουσα χθες μία κυρία να λέει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκατέστησε τις συντάξεις χηρείας που είχαν περικοπεί. Οταν της επισήμανα ότι το νόμο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πως ο σημερινός υπουργός Εργασίας απλώς εξέδωσε την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του νόμου, η κυρία του παραδείγματος δήλωσε άγνοια. Συμπέρασμα η σημερινή κυβέρνηση εξέπεμψε πολύ ισχυρότερο μήνυμα κύριε Τσακαλώτο και καρπώθηκε ένα μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ουδόλως φρόντισε να το επικοινωνήσει ισχυρά. Δηλαδή κύριε Τσακαλώτο πάρα πολλοί Ελληνες δεν γνώριζαν προεκλογικά την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας. Οπως βεβαίως και πολλά άλλα.Γιατί; Διότι εσείς δεν θέλατε, δεν μπορούσατε ή δεν ξέρατε (διαλέξτε όποιο ρήμα θέλετε) να επικοινωνήσετε.

Δεύτερο. Λίγο πριν από τις εκλογές φίλος πολιτικός μηχανικός δεν ήξερε ότι μπορούσε να πάρει οικοδομική άδεια ηλεκτρονικά, χωρίς την παρεμβολή των διεφθαρμένων υπηρεσιών πολεοδομίας. Αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο τότε αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Παρουσίασε μία εμβληματική μεταρρύθμιση (γιατί αυτή είναι πραγματική μεταρρύθμιση και όχι οι περικοπές μισθών και συντάξεων όπως υποστηρίζουν ΔΝΤ, δανειστές και ορισμένοι εγχώριοι παράγοντες όπως η Μιράντα Ξαφά) σε μία εκδήλωση του ΤΕΕ, που κανένας δεν έμαθε, δεν είδε και την πληροφορήθηκε από ένα ταπεινό δελτίο Τύπου, αν και εφόσον έπεσε στην αντίληψή του. Λες και ντρεπόταν ο Γιώργος Σταθάκης για ένα έργο πολύ σημαντικό. Εκτός κι΄ αν ασπάζεται την αριστερή, αλλά χριστιανικής έμπνευσης, προσέγγιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου “κάνε το καλό και θα κερδίσεις την εξουσία”.

Τραγική προσέγγιση, τραγικά λάθη, στα οποία οφείλεται κατά ένα μέρος (προσοχή ένα μέρος) η ήττα στις εκλογές. Μία επικοινωνιακή τραγωδία για την οποία δεν είδα, δεν άκουσα και δεν διάβασα καμία κριτική και αυτοκριτική.

Και χθες ακούγοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαισθάνθηκα ότι είναι και αδιόρθωτοι πολλοί αριστεροί ινστρούχτορες…

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X