Ελλάδα

ΟΠΑΠ: Με σύμμαχο τη Eurobank «μπαίνει» στις πληρωμές

ΟΠΑΠ: Με σύμμαχο τη Eurobank «μπαίνει» στις πληρωμές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικό ντεμπούτο κάνει στην αγορά πληρωμών η Tora Wallet του ομίλου ΟΠΑΠ, η οποία έκλεισε στρατηγική συμφωνία με τη Eurobank, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τουinsider.gr.

Η ελληνική Fintech ετοιμάζεται να λανσάρει το Tora App, τη δική της εφαρμογή για κινητά η οποία θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα. Μέσω αυτής, θα δίνει στους πελάτες της λογαριασμό με IBAN και χρεωστική κάρτα (Mastercard).

Θυμίζεται ότι η Tora Wallet έχει ήδη λάβει άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος και ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα αίτηση για τις δύο νέες άδειες (AISP και PISP) που παρέχει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 με στόχο την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Δωρεάν χρήση των ΑΤΜ της Eurobank

Η κίνηση-ματ όμως που πέτυχε, παίρνοντας προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων ελληνικών Fintech, είναι η συνεργασία με τη Eurobank η οποία θα λειτουργεί ως service provider. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Tora Wallet εξασφαλίζει δωρεάν αναλήψεις και καταθέσεις για τους πελάτες της μέσω του ΑΤΜ της συστημικής τράπεζας.

Η παροχή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Fintech, καθώς μετά την επιβολή της προμήθειας direct access fee (DAF) από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι, οι πελάτες των ηλεκτρονικών ιδρυμάτων όπως Revolut και Viva Walletχρεώνονται από 2 έως 3 ευρώ για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ.

Επιπλέον, αναλήψεις θα μπορούν να κάνουν οι πελάτες της Tora Wallet και μέσω του δικτύου 3.000 πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, η συναλλαγή θα πραγματοποιείται μέσω του POS, κατά την οποία θα χρεώνεται η κάρτα τους και το ποσό αυτό θα το «σηκώνουν» από το ταμείο του πρακτορείου.

Ψηφίζεται και έρχεται ο νέος Νόμος Κατσέλη! Όλα όσα προβλέπει

Όπως δήλωσε ο CEO της Tora Wallet, Κωνσταντίνος Φρυδάκης, στο Digital Banking Forumπρόσφατα, τα πιστοποιημένα πρακτορεία του ΟΠΑΠ όπου εκτελούνται πληρωμές ανέρχονται σήμερα σε 2.500 και στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 3.000. Μέχρι στιγμής, εκτελούνται μόνο πληρωμές λογαριασμών, αλλά σύντομα θα μπουν στο «παιχνίδι» και οι μεταφορές μετρητών (cash to cash).

Οι δυνατότητες της Tora Wallet, όμως, δεν περιορίζονται εδώ. Το τεράστιο δίκτυο σημείων (πρακτορείων) σε συνδυασμό με την ισχυρή αναγνωσιμότητα του ΟΠΑΠ και τη διείσδυση στο ελληνικό κοινό λόγω των τυχερών παιχνιδιών, αποτελεί διαβατήριο επιτυχίας για τη Fintech. «Στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ πραγματοποιούνται ετησίως πάνω συναλλαγές πάνω από 1 δισ. ευρώ -ξέρουμε τι κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φρυδάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο όμιλος έχει συνεργασία ήδη τρεις συστημικές τράπεζες, σε διάφορους τομείς.

Τι κερδίζει η Eurobank από την “σύμπραξη” με τον ΟΠΑΠ

Σημαντικά είναι, βέβαια, τα οφέλη της συνεργασίας και για τη Eurobank -την πρώτη ελληνική τράπεζα που αποδεικνύει έμπρακτα με τη συνεργασία αυτή ότι «αγκαλιάζει» τις Fintech στη νέα εποχή του open banking.

Καταρχάς, μέσω των συναλλαγών από το δίκτυο των ΑΤΜ της, η τράπεζα θα αποκομίζει προμήθειες -τις οποίες σε αυτό το στάδιο θα απορροφά η Tora Wallet ώστε να μην επιβαρύνονται οι πελάτες της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ένα άλλο ισχυρό πλεονέκτημα είναι η ισχυρή παρουσία του ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα λόγω του τεράστιου δικτύου του -στο οποίο η Eurobank «βάζει πόδι» ουσιαστικά και αποκτά σημαντικές συνέργειες. Μέσω της συνεργασίας αυτής, θα μπορεί μελλοντικά να πουλά στα πρακτορεία τα δικά της προϊόντα πίστης, όπως δάνεια και κάρτες αλλά και να εκτελούν οι πελάτες της καταθέσεις/αναλήψεις στους λογαριασμούς τους μέσω των τερματικών της Tora Wallet.

Στη νέα εποχή της τραπεζικής, όπου οι Fintech έρχονται από φέτος -ή το αργότερο το 2020- να «ταράξουν» τα νερά, η αυστηρή έννοια της «τραπεζικής συναλλαγής» καταλύεται και δίνει τη θέση της σε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών και πληροφόρησης μέσω apps και άλλων εναλλακτικών καναλιών. Μέσα σε αυτό το απαιτητικό μεταβατικό περιβάλλον, η συνεργασία με μια Fintech στο θέμα των πληρωμών παρέχει πολύτιμη εμπειρία και στην τράπεζα που θέλει να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X