Ελλάδα

Σπάνια χάλκινη νεκρική κλίνη -Ασύλητος ο τάφος (pics)

Σπάνια χάλκινη νεκρική κλίνη -Ασύλητος ο τάφος (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η διάνοιξη στη Μαυροπηγή Κοζάνης του ορυχείου λιγνίτη έκρυβε μεγάλη έκπληξη για τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, καθώς μόλις άρχισαν να απομακρύνουν τα τσιμέντα ενός σύγχρονου σπιτιού που κατεδαφίστηκε πρόσφατα από τη ΔΕΗ, αποκαλύφθηκε ασύλητος τάφος λακκοειδής των υστεροελληνιστικών χρόνων, του 1ου αιώνα π.Χ.


Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα είναι το περιεχόμενο του τάφου.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της ανασκαφής αρχαιολόγο και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη, πρόκειται για γυναικεία ταφή.

«Η νεκρή που βρέθηκε στον τάφο είναι τοποθετημένη σε μια περίτεχνη χάλκινη νεκρική κλίνη που διατηρείται σε άριστη κατάσταση»τόνισε.

«Ενώ τα χάλκινα στοιχεία του κρεβατιού φέρουν στοιχεία διακόσμησης και εικονογραφίας που θα φανούν στο σύνολο τους κατά την συντήρησή τους» σημείωσε.

Η χάλκινη νεκρική κλίνη, θεωρείτε μοναδική για τον βορειοελλαδικό τουλάχιστον χώρο και ως ακέραιο αντικείμενο για το σύνολο του ελλαδικού χώρου.

Ενώ παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα, την κοινωνική διαστρωμάτωση του οικισμού στον οποίο ανήκει η ταφή, για την επίπλωση της περιόδου, αλλά και το εξελιγμένο επίπεδο της μεταλλοτεχνίας .

«Η νεκρή γυναίκα ήταν κτερισμένη με πέντε πήλινα μυροδοχεία και ένα γυάλινο ενώ στο κεφάλι και στο χέρι της βρέθηκαν επτά χρυσά ελάσματα που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι κοσμούσαν κάποιο ύφασμα ή κόσμημα κεφαλής από άλλο υλικό» ανέφερε και πρόσθεσε.

«Στο στόμα της βρέθηκε χρυσό έλασμα – πιθανόν επιστόμιο, ενώ πάνω στο δεξί της χέρι διατηρήθηκαν χρυσές ίνες και ένα μικρό χρυσό αντικείμενο, πιθανόν από διακοσμημένο ύφασμα».

Να σημειώσουμε, ότι θεωρούν οι αρχαιολόγοι πολύ πιθανή τη σύνδεσή της με το ανασκαμμένο εν μέρει τη δεκαετία του ’80 ελληνιστικό οικισμό στη θέση Κάστρο.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο 17χρονος που έσπρωξε 6χρονο από τον 10ο όροφο πινακοθήκης

Η εξήγηση του Σταμάτη Κραουνάκη για το περιστατικό με μητέρα σε συναυλία του

 Η άγνωστη ζωή του Αλέκου Αλεξανδράκη και οι γυναίκες της ζωής του

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X