Ελλάδα

“Συναγερμός” για την παγκόσμια ειρήνη! Μόλις στην 79η θέση η Ελλάδα

“Συναγερμός” για την παγκόσμια ειρήνη! Μόλις στην 79η θέση η Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολες… μέρες για την παγκόσμια ειρήνη. Και μάλιστα για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγράφονται σχετικά στον ετήσιο Γενικό Δείκτη Ειρήνης (GPI).

Για τη χώρα μας τα πράγματα σε επίπεδο ειρήνης δε φαίνεται να πηγαίνουν και πολύ καλά, αφού η Ελλάδα όσον αφορά στο Γενικό Δείκτη Ειρήνης (GPI) του 2018, βρίσκεται μόλις στην 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ειδικότερα, η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη από χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Νικαράγουα, το Ομάν, το Περού, η Ζουαζιλάνδη, ο Ισημερινός, η Παραγουάη, η Γκάμπια, η Τυνησία, κ.α.

Η ειρήνη… σε κίνδυνο

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο «ειρηνικές» χώρες βρίσκεται η Ισλανδία, στη δεύτερη θέση η Νέα Ζηλανδία, στην τρίτη η Αυστρία και στην τέταρτη η Πορτογαλία. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα, μόλις στην 121η θέση, χαμηλότερα από χώρες όπως το Τουρκμενιστάν, η Ονδούρα, η Αρμενία  και το Τζιμπουτί.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως η κατάταξη της Αμερικής βελτιώθηκε κατά μια θέση σε σχέση με το 2017, ξεπερνώντας τη Μιανμάρ. Στην 163η και τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Συρία, ενώ η γειτονική μας Τουρκία  βρίσκεται στην 149η.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) παρέμεινε η λιγότερο ειρηνική περιοχή στον κόσμο, με τη Νότια Ασία να είναι η δεύτερη λιγότερο ειρηνική περιοχή. Συνολικά, 71 χώρες εμφάνισαν βελτίωση συνθηκών, ενώ σε 92 χώρες η κατάσταση σε επίπεδο ειρήνης χειροτέρεψε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τέσσερις πιο ειρηνικές περιοχές του κόσμου (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία-Ειρηνικός και Νότια Αμερική) επιδεινώθηκαν. Στην Ευρώπη, η οποία είναι η πιο ειρηνική περιοχή του κόσμου ήδη από την αρχή της καθιέρωσης του δείκτη, η ειρήνη επιδεινώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αιτία της πτώσης αποτελεί κυρίως η αύξηση της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή, λόγω της ανόδου των εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων και του αντιευρωπαϊκού κλίματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X