Ελλάδα

Τα 15 πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης

Τα 15 πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξη, η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται και τα λουλούδια πλημμυρίζουν τους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια!

Η άνοιξη φέρνει μαζί της χρώμα και υπέροχα αρώματα από τα φυτά που ανθίζουν παντού τριγύρω μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο λαμπερός ήλιος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να φυτέψουμε τα αγαπημένα μας ανοιξιάτικα λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά που θα απολαμβάνουμε καθημερινά στο σπίτι μας. Κι έχουμε τόσες πολλές επιλογές! Λουλούδια ετήσια και πολυετή, ανθεκτικά κι ευαίσθητα, σε πανέμορφα σχήματα και χρωματικούς συνδιασμούς, από άσπρα, κίτρινα, ροζ, μωβ, μέχρι γαλάζια, κόκκινα και πορτοκαλί. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, ώστε να γιορτάσουμε την άνοιξη όπως της αρμόζει.

 

Τα ομορφότερα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη

 

Πετούνια

Ξεκινάμε με τις πετούνιες, σήμα κατατεθέν της άνοιξης με την πλούσια ανθοφορία και τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Με πλούσια συμπαγή βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη και ύψος που περιορίζεται στα 20-50 εκατοστά, η πετούνια εντυπωσιάζει για τα άνθη της, με διάμετρο 10-15 εκατοστά, και χαρακτηρίζετια από παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά την άνοιξη και ολοκληρώνεται στα τέλη φθινόπωρου. Φυτεύουμε νάνες ποικιλίες στα παρτέρια ενώ τις έρπουσες ποικιλίες τις επιλέγουμε για κρεμαστά καλάθια και για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη. Χρειαζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσουν και λίγο σχετικά νερό.

 

Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο
Συμβουλές για να φυτέψουμε πετούνιες

 

Ζίνια

Συνεχίζουμε με τη ζίνια με τους φανατικούς θαυμαστές, καθώς εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών της. Επιλέογυμε χαμηλές ή ψηλές ποικιλίες ζίνιας για να τις φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκονι μας αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν, και σε παρτέρια. Μπορούμε να κόνουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς της ζίνιας με άλλα ποώδη ανθόφυτα έχοντας πάντα υπόψη ότι η ζίνια είναι φυτό θερμού κλίματος και θέλει σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσει. Και μία υπενθύμιση! Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της ζίνιας γιατί αναπτύσσεται ο μύκητας του ωιδίου και προκαλεί λευκές κηλίδες στα φύλλα της.

 

Πολύχρωμες ζίνιες
Συμβουλές φροντίδας για τις ζίνιες

 

Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη είναι μία εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε την άνοιξη. Πολυετές, ποώδες ανθοφόρο φυτό, η διμορφοθήκη αποτελεί αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους για εδαφοκάλυψη στον κήπο καθώς δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιώ σε σχήμα μαργαρίτας. Κατά τη μεταφύτευση της διμορφοθήκης, επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη και προκειμένου να είναι ανοιχτά τα λουλούδια της που κλείνουν στη σκιά ή όταν βραδιάζει. Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες.

 

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης

 

Καλιμπραχόη

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με τα ανοιξιάτικα φυτά με την καλιμπραχόη που προσφέρεται για εδαφοκάλυψη ή φύτευση σε κρεμαστά καλάθια. Η καλιμπραχόη χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών, σε πολλά χρώματα. Η ανθοφορία της καλιμπραχόης διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Η καλιμπραχόη ταιριάζει απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό για να δώσει πλούσια ανθοφορία. Αν και πολυετής, η καλιμπραχόη συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια.

 

Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια
Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια

 

Πορτουλάκα

Η λίστα μας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει την πορτουλάκα, το αγαπημένο ανοιξιάτικο φυτό ιδανικό για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους ή για κρεμαστά καλάθια. Χαρακτηρίζεται από έρπουσα βλάστηση και σαρκώδη ωοειδή φύλλα. Η εντυπωσιακή ανθοφορία της πορτουλάκας διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Ευδοκιμεί στον ήλιο και χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία της. Η πορτουλάκα δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια προστατευμένη θέση από τον αέρα και την παγωνιά.

 

Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα
Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα

 

Γαρυφαλλιά

Η γαρυφαλλιά είναι από τα κατεξοχήν ανοιξιάτικα λουλούδια που συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κοινή γαρυφαλλιά, το κινέζικο γαρύφαλλο καθώς και το γαρύφαλλο των ποιητών.

 

5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

 

Κοράλι

Ένα ενδιαφέρον φυτό για τις ανοιξιάτικες φυτέυσεις είναι το κοράλι που σε πολλούς φέρνει μια νοσταλγία, καθώς το έχουμε συναντήσει σε βεράντες, αυλές, μπαλκόνια των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Το κοράλι είναι ημιαειθαλές, ποώδες φυτό με καταγωγή από το Μεξικό, ιδανικό για κήπους και πάρκα καθώς προσελκύει πεταλούδες. Χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, φέρει πράσινα φύλλα που δεν διατηρούνται το χειμώνα και ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο με χαρακτηριστικά κόκκινα ή λευκά κρεμάμενα σωληνοειδή άνθη. Το κοράλι ευδοκιμεί σε πλούσια και στραγγερά εδάφη και απαιτεί ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Σε πολύ ζεστές περιοχές, το κοράλι καλό είναι να προστατεύεται από τον δυνατό ήλιο, ενώ απαιτεί προστασία και από τους δυνατούς παγετούς.

 

Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά
Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά

 

Κατιφές

Ο κατιφές φυτεύεται την άνοιξη στον κήπο ή στις γλάστρες μας και μας αποζημιώνει με τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του που εμφανίζονται σε ηλιόλουστες θέσεις. Κάποιοι βέβαια δεν τον συμπαθούν καθώς όταν τρίψουμε το φύλλωμα του με το χέρι μας, βγάζει μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά. Ίσως να άλλαζαν γνώμη αν γνώρισαν την χρησιμότητα του κατιφέ που φυτεύεται παραδοσιακά στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τα λαχανικά μας από διάφορα έντομα και για να βοηθά παράλληλα στην επικονίαση λόγω προσέλκυσης μελισσών στα λουλούδια του.

 

Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών
Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

 

Πανσές

Τι να πρωτοπούμε για τους πανσέδες, από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια που ξεχωρίζουν για την πρώιμη ανθοφορία τους. Αν επισκεφτούμε αυτή την εποχή τα φυτώρια και τα garden center, Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα από μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκούς, μπλε καθώς και από πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς. Εγώ βέβαια έχω μεγάλη αδυναμία για τους πανσέδες που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Μην ξεχάσω όμως να σας πω ότι υπάρχουν και ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια που φυτεύονται περισσότερο για εδαφοκάλυψη και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε καιρικές συνθήκες, ασθένειες και έντομα.

 

5 μυστικά φροντίδας για πανσέδες
5 μυστικά φροντίδας για τους πανσέδες

 

Σκυλάκι

Λατρεμένο και το σκυλάκι με τα υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς! Ό,τι ποικιλία και να επιλέξουμε από τις σε νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε 20-40 εκατοστά που ανθίζουν σε 2 μήνες από την σπορά μέχρι και τις ψηλότερες που είναι οψιμότερης άνθισης είναι σίγουρο ότι θα μας αποζημιώσει. Τα σκυλάκια ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και τα καταφέρνουν μια χαρά και σε πιο σκιερά μέρη. Επιλέγουμε θέσεις φύτευσης προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους για να μην έχουμε προβλήματα και σπάσουν οι ευαίσθητοι ανθοφόρο βλαστοί του. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να τα δένουμε σε μικρά πασσαλάκια, ειδικά τις πιο ψηλές ποικιλίες.

 

Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο
Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο

 

Άλυσσο

Κι ας πάμε στο άλυσσο, ένα αγαπημένο λουλούδι που φυτεύουμε την άνοιξη. Τα μικρά άνθη του άλυσσου, χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Ετήσιο ανθόφυτο χαμηλής ανάπτυξης, το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, το άλυσσο είναι ιδανικη επιλογή για ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.

 

Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο
5 μυστικά για το άλυσσο

 

Βιολέτα

Για το γλυκό άρωμα που μοσχοβολούν οι βιολέτες, αξίζει να το φυτέψουμε την άνοιξη. Η βιολέτα, το υπέροχο ετήσιο λουλούδι, ξεχωρίζει για τα στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της που κάνουν αντίθεση με τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Θαυμάζουμε τη βιολέτα που φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Γι’ αυτό άλλωστε μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια της, να τα βάλουμε σε βάζο και να απολαύσουμε το άρωμα τους για αρκετές μέρες ακόμα.

 

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Συμβουλές φροντίδας για τις βιολέτες

 

Βερβένα

Η εποχή της άνοιξης προσφέρεται και για τη βερβένα, ένα πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης που ξεχωρίζει για τα μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα. Η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και γιαυτό επιλέγεται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς. Φυτεύεται στον κήπο, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και για κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, προστατευμένες από τον αέρα και την παγωνιά.

 

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

 

Αγήρατο

Κι ένα πιο ιδαίτερο καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται την άνοιξη είναι το αγήρατο από το Μεξικό. Χαμηλής ανάπτυξης φυτό με καρδιόσχημα φύλλα, το αγήρατο εμφανίζει πανέμορφα μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες που μοιάζουν με τούφες, σε αποχρώσεις του μπλε, του ιώδους και του άσπρου. Η ανθοφορία του είναι άλλωστε τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού! και διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανική επιλογή για φύτευση σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε βραχόκηπους καθώς και για εδαφοκάλυψη. Το αγήρατο προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Συμβουλές φροντίδας για το αγήρατο
Συμβουλές φροντίδας για το αγήρατο

 

Καλέντουλα

Κι ας κλείσουμε τη λίστα των ανοιξιάτικων λουλουδιών με την καλέντουλα, ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και μπορούμε να φυτεύσουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Ξαδερφάκι της μαργαρίτας, η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Διάσημη και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η καλέντουλα από την αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό, ως αντιφλεφμονώδες, καθώς και ως κρέμα για φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών. Και για τους φίλους της γαστρονομίας, τα άνθη της καλέντουλας τρώγονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ντεκόρ σε σαλάτες και για γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

 

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική

 

Πηγή: mistikakipou.gr/

Δείτε ακόμη:

Δώρο Πάσχα 2020: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθείτε!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X