Αναλύσεις

Τα μεγάλα αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα μεγάλα αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μπήκαν φουριόζοι στη διακυβέρνηση της χώρας για να μας πείσουν ότι είναι έτοιμοι και ικανοί για να κυβερνήσουν τη χώρα. Και συνεπικουρούμενοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης είναι γεγονός ότι τα κατάφεραν, παρότι δεν έκαναν τίποτα σπουδαίο και και καμία μεταρρύθμιση με την οποία να βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις και την πορεία της χώρας.

Μόλις άρχισαν τα σοβαρά, φάνηκαν οι αδυναμίες, οι αστοχίες και οι επιλογές υπέρ των λίγων και όχι των πολλών. Φάνηκαν οι αδυναμίες και οι επιλογές με το κοινωνικό επίδομα τα Χριστούγεννα. Αποκαλύφθηκε εν μέρει η γύμνια του βασιλιά με τις φορολογικές αλλαγές, που μόνο γενναίες αυξήσεις, που υπόσχονταν υπουργοί και ΜΜΕ, δεν έφεραν σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν με το ασφαλιστικό που επιβάρυναν το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και με τις παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο που προκάλεσαν ταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με την απουσία του Αντώνη Σαμαρά και τη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Και η μεγάλη, η πιο μεγάλη αποκάλυψη της αδυναμίας της κυβέρνησης  αποκαλύφθηκε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Εγινε φανερό πως δεν έχουν σχέδιο δεν έχουν πολιτική και κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζουν υπεύθυνους (σκεφτείτε πως κατάργησαν το υπουργείο για να το επανασυστήσουν 6 μήνες αργότερα όταν κατάλαβαν, όπως είπαν, το λάθος τους) , σχέδια και προτεραιότητες. Την ίδια ώρα το προσφυγικό-μεταναστευτικό διογκώνεται, τα νησιά εξεγείρονται, οι τοπικές κοινότητες αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες-μετανάστες. Η κυβέρνηση τώρα εισπράττει τα επίχειρα της προεκλογικής απρονοησίας και της ανόητης ρητορικής. Το χειρότερο είναι πως τα επίχειρα της κυβερνητικής αβελτηρίας εισπράττουν οι κάτοικοι των νησιών πρωτίστως και της υπόλοιπης χώρας ακολούθως.

Μετά από επτά μήνες της κυβερνητικής πορείας  σιγά-σιγά κάτω από το μανδύα των αρίστων, των ικανών και των έτοιμων αρχίζει να αποκαλύπτεται η πολιτική-κουρελού και η αδυναμία να βάλουν μπουλντόζες στο Ελληνικό και να κάνουν τη χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο, να διαχειριστούν ορθά την παραχώρηση βάσεων στις ΗΠΑ και να αποσπάσουν
απτά ανταλλάγματα, να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό, να προσελκύσουν επενδύσεις παρά τις μεγαλοστομίες, πατάξουν το κοινό έγκλημα και να εμπεδωθεί η ασφάλεια στους πολίτες.

Για να μην μιλήσουμε για την οικονομία η οποία δυστυχώς αρχίζει να
γονατίζει. Την αποκάλυψη της μεγάλης αδυναμίας έκανε το ΙΟΒΕ στην
έκθεσή του για την “Ελληνική Οικονομία” τεύχος 3/19. Με την έρευνά του
γκρέμισε άλλον έναν μύθο, εκείνο της ικανότητας της Νέας Δημοκρατίας
να προσελκύσει επενδύσεις.

Τι λένε οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι φιλοσοφικά τουλάχιστον
κλείνουν προς τη Νέα Δημοκρατία, παρά προς το ΣΥΡΙΖΑ  στη σελίδα 15;
Διαπιστώνουν λοιπόν «σταδιακή επιδείνωση της τάσης τους (σ.σ. των
επενδύσεων) μεταξύ των τριμήνων του 2019, καθώς η άνοδός τους κατά
14,6% στο αρχικό τρίμηνο επιβραδύνθηκε σημαντικά στο επόμενο και τη
διαδέχθηκε πτώση 5% στο πλέον πρόσφατο, δηλαδή το τρίτο.»

Δηλαδή στους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την
Ν.Δ. Αντί να εισρεύσουν ποταμοί επενδύσεων, όπως μας υπόσχονταν
προεκλογικά ότι θα γίνει και μόνο με την κυβερνητική αλλαγή, είδαμε
τις επενδύσεις να μειώνονται, τη στιγμή που ο…εχθρός των επενδύσεων
ΣΥΡΙΖΑ τις είχε αυξήσει κατά 15% στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” ήρθε ο καιρός να αντιληφθούμε οι
πολίτες πως όταν οι πολιτικοί μας τάζουν πολλά, πάρα πολλά, δεν θα μας
δώσουν παρά μόνο χάντρες και καθρεφτάκια. Το ζήσαμε και με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοί μας λένε πως είχαν την τρόικα (ή τους θεσμούς όπως τους αποκαλούσαν) που τους εμπόδιζαν. Εν μέρει έχουν δίκιο. Αλλά υπάρχουν και πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν, μεταρρυθμίσεις να προωθήσου, αλλαγές που θα μείωναν τουλάχιστον τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο.

Πάντως, εμείς οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το παρελθόν της κάθε πολιτικής δύναμης προδιαγράφει εν πολλοίς και το μέλλον. Οπότε προσοχή, γιατί μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X