Fragilemag

Αντιρρησίας Πάσχα

Αντιρρησίας Πάσχα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

γράφει ο Μάρκος Ψυχάρης

Αντιρρησίας Πάσχα – Όπου να ‘ναι θα σκάσει ο Πέτρος (Γαϊτάνος) με εκείνο το τερματισμένα έντεχνο, βουτηγμένο στην περισυλλογή υφάκι, να ψάλει το πλέι-λιστ των ημερών. Όπου να ‘ναι επίσης θα παίξουν τα πρώτα ρεπορτάζ για το πασχαλινό τραπέζι. Σε ζωντανή σύνδεση από τη Βαρβάκειο θα γίνει (από τώρα το ξέρουμε) ειδική αναφορά στην ανεβασμένη τιμή του κιλού για το Αρνάκι.

Ελλάδα είσαι έτοιμη; Το Πάσχα είναι ενοχλητικό για στάνταρ 6 λόγους.

1- Οι σελέμπριτι το θεωρούν test-drive του επερχόμενου καλοκαιριού.

Τι σημαίνει αυτό; Ξεχύνονται δεξιά και αριστερά και ανήμερα του επιταφίου, παραμονές ανάστασης φωτογραφίζονται για να επιβλέψουν τη φετινή τους φωτογένεια. Είναι κρίσιμης σημασίας να μοιάζουν με τον περσινό τους εαυτό, χωρίς τα σημάδια του χρόνου δηλαδή. Ο χρόνος για εκείνους φαντάζει με ανάποδο ντόμινο. Μόνο που τα πούλια πρέπει να πέφτουν από την ανάποδη, προς τα πίσω αντί για μπρος. Φέτος θα θέλουν να μοιάζουν με τον περσινό τους εαυτό. Πέρσι ήθελαν να μοιάζουν με τον προπέρσινο. Πρόπερσι ήθελαν να μοιάζουν με τον παραπροπέρσινο. Όταν με τα πολλά πέρσι φτάσουν στη χρονιά 2000 χτυπούν την πόρτα του περασμένου αιώνα. Δε μασάνε. Μια αιωνιότητα και μια μέρα, το έχει κάνει ταινία και ο σκηνοθέτης.

2- Στην Εθνική οδό Μεγάλη Πέμπτη.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοπορεία της χρονιάς, στην Ελλάδα, πραγματοποιείται παραμονές του Επιταφίου και την Τρίτη του Πάσχα.

Δύο στάνταρ απορίες που αφορούν την Πασχαλινή έξοδο των Αθηναίων είναι οι εξής. Γιατί όλοι φεύγουν ίδια μέρα, ίδια ώρα; Γιατί αφού όλοι φεύγουν ίδια μέρα, ίδια ώρα απορούν που έχει κίνηση στον δρόμο; Όταν οι πασχαλινοί ταξιδιώτες πλησιάζουν στα πρώτα διόδια ανακαλύπτουν (πάντα το ίδιο) πως η ουρά είναι μήκους χιλιομέτρων. Μέχρι να φτάσει η ώρα της πληρωμής ρίχνουν ένα αμαξάτο οικογενειακό καβγαδάκι, έτσι για να περάσει η ώρα, και όταν η ζοχάδα εκτονωθεί και φιλιώσουν όλοι ξανά, επειδή υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την μπάρα οι μπαμπάδες ρίχνουν και ένα γαμωσταυρίδι στους μπροστινούς τους που αργούν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων.

3- Μα πόσα SUV ζουν σ’ αυτή τη χώρα; (Το Πάσχα ξέρει)

Στις πασχαλινές διακοπές, που τις θεωρούμε θρησκευτικό τουρισμό, πέρα από την υποκριτική κατάνυξη, προβάλλεται εντονότατα και το νεοελληνικό συμπεριφορικό μεγαλείο. Τα χωριά γεμίζουν κόσμο. Οι πλατείες με αυτοκίνητα.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X