Ελλάδα

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη; – Πώς ξεκίνησε το έθιμο;

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη; – Πώς ξεκίνησε το έθιμο;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και τη συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

Το όνομα “Τσικνοπέμπτη” προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος, ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη “τσίκνα”. Ακόμη και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής πρέπει να ψήσουν κρέας, ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!

Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη τη γειτονιά, για να στείλουν τη μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.

Παρόμοιες γιορτές έχουν κι άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (“Λιπαρή Τρίτη”) στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X