Αναλύσεις

Το μεγάλο κακό νέο για την κυβέρνηση και τη χώρα

Το μεγάλο κακό νέο για την κυβέρνηση και τη χώρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ενα μεγάλο κακό νέο για τη χώρα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει η έκθεση της Fitch για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για την εκτίμηση αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Fitch εκτιμά για φέτος την ανάπτυξη  στο 1,9% από 2,3% προηγουμένως και στο 2,2% το 2020 και 2,1% το 2021.

Με δεδομένα τα τεκταινόμενα στην ευρωπαϊκή οικονομία (αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης) και στην παγκόσμια (εμπορικός πόλεμος) οι ελληνικοί ρυθμοί ανάπτυξης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικοί.

Ομως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό; Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η μείωση της φορολογίας και των εισφορών για να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη, στηρίχτηκαν στην υπόθεση για επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 4%, χάρη στην αλματώδη άνοδο των επενδύσεων.

Και όπως συνάγεται αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της fitch και οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2020 και το 2021 περιοριστούν στο 2,2% και 2,1% (επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης με βάση τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία), τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ανατροπές στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το ενθαρρυντικό είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2020 εκτιμούνται στο 3,5% και στο 3,4% αντιστοίχως, που σημαίνει ότι επιτυγχάνεται η μεγάλη δέσμευση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς, εντάσεις και αλλαγές στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής.

Ομως, το 3,4% του πρωτογενούς πλεονάσματος σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περισσότερες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις το 2020 και τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Βεβαίως, αυτός ο δημοσιονομικός χώρος είναι εφικτό να δημιουργηθεί  αν ο ρυθμός ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο ξεπεράσει το 2,2%. Ομως, η Fitch δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, γι΄ αυτό κι΄ εμείς ελπίζουμε να διαψευστεί.

Επίθεση Economist σε Μητσοτάκη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X