Σε συνέντευξή του o Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν τη γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Πρόσθεσε δε, ότι Άγκυρα και Τρίπολη έχουν πλέον τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. ​Επιβεβαίωσε δε την προμήθεια τρίτου πλωτού γεωτρύπανου για έρευνες τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Μαύρη Θάλασσα.

«Με τη συμφωνία αυτή, η Άγκυρα έδειξε την αποφασιστικότητά της στην προστασία των δικαιωμάτων της, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» υποστήριξε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα: «Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο και η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «persona non grata» τον Λίβυο πρέσβη, καλώντας τον να αποχωρήσει από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών.

Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία με τον Χαφτάρ

Την «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος,  μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του, στην Τουρκία, και σχολιάζοντας τις ελληνικές κινήσεις, είπε ότι «αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα. Για παράδειγμα, το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι συμφωνίες με τη Λιβύη συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, στις περιοχές όπου η “ΤΔΒΚ” έχει επίσης εκδώσει άδειες έξω από την υφαλοκρηπίδα μας» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε σε σχεδόν… πανηγυρικό τόνο: «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».

«Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Σαράτζ στην Τρίπολη. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους, μπορεί κάλλιστα να πάει στην Τρίπολη» επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οκτάι: Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση

«Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στο Αιγαίο», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να σχεδιάζει την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή της Κρήτης, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική, ανέφερε.

«Το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου» συνέχισε ο Οκτάι. «Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο πεδίο των ερευνών. Η Τουρκία ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Αιγαίο δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση» τόνισε.

Αναφερθείς στη συμφωνία με την Λιβύη είπε ότι με αυτή «έχουμε ενώσει τις ακτές των δύο χωρών με μια γέφυρα φιλίας».

Δείτε ακόμη:

Άνοιγμα Τσίπρα στους «Πασοκογενείς»: Δεν μας ανήκει η μεγάλη προοδευτική παράταξη, της ανήκουμε