Επιλογές

Ετήσια έρευνα της InterNations- Εργαζόμενοι στο εξωτερικό: «Όχι» σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο

Ετήσια έρευνα της InterNations- Εργαζόμενοι στο εξωτερικό: «Όχι» σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ετήσια έρευνα «Expat Insider» της InterNations ανέτρεψε όσα ξέραμε για τις θελκτικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως ιδανικούς προορισμούς εργασίας.

Η επιλογή μετακίνησης σε μια άλλη χώρα για ανεύρεση εργασίας μέχρι πρότινος αφορούσε παραδοσιακές ευρωπαϊκές μητροπόλεις ή βορειοευρωπαϊκές χώρες, επειδή ξεχώρισαν για την ποιότητα ζωής και τις ευκαιρίες εργασίας.

Η ετήσια έρευνα «Expat Insider» της InterNations, της παγκόσμιας κοινότητας για όσους ζουν και εργάζονται σε άλλη χώρα από αυτήν της καταγωγής και μόνιμης διαβίωσής τους, όμως, ανέτρεψε κάθε δεδομένο, αφού ύστερα από συνεντεύξεις 12.000 εργαζομένων, στις κορυφαίες θέσεις ανήλθαν ισπανικές μικρότερες πόλεις.

Ο λόγος είναι ότι ξεχώρισαν στα κριτήρια ευκολίας εγκατάστασης, εργασίας και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ανάμεσα σε 49 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η κατάταξη περιλαμβάνει επίσης και τον δείκτη «Expat Essentials», ο οποίος εξετάζει μια σειρά από κριτήρια όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, η γραφειοκρατία, η στέγαση και η γλώσσα.

Ο ανδαλουσιανός παράδεισος της Μάλαγα

Η Μάλαγα ψηφίστηκε ως η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη και στον κόσμο για το 2023 από όσους εργαζομένους επιθυμούν να μετοικήσουν, εμφανίζοντας ένα 90% να λέει ότι οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και φιλικοί με τους ξένους κατοίκους. Η πόλη ήρθε επίσης δεύτερη παγκοσμίως για την εύρεση φίλων και για την ποιότητα ζωής.

Διεκδικεί την πρώτη θέση για το ευχάριστο κλίμα και τις καιρικές συνθήκες ενώ το φυσικό του περιβάλλον ήρθε στην 8η θέση. Η Μάλαγα βρίσκεται επίσης στο top 10 για ταξίδια και διέλευση και υγειονομική περίθαλψη και 13η θέση για εργασία στο εξωτερικό.

Στα αρνητικά, κατατάσσεται στην 41η θέση για την τοπική αγορά εργασίας, αν και προηγείται στις υποκατηγορίες εργασίας και αναψυχής και ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, διεκδικώντας την πρώτη θέση και για τις δύο. Οι εργαζόμενοι είναι επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την κατάσταση στέγασης στη Μάλαγα: η εύρεση διαμονής δεν είναι μόνο εύκολη αλλά και οικονομικά προσιτή.

Σε γενικές γραμμές, η πόλη ψηφίστηκε ως ένας καλός προορισμός για ομογενείς με προϋπολογισμό, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον δείκτη προσωπικών οικονομικών και στην κορυφή της λίστας για το γενικό κόστος ζωής.

Πρωτοστατούν Αλικάντε και Βαλένθια

Την δεύτερη και την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη κατέκτησαν άλλες δύο ισπανικές πόλεις: το Αλικάντε και η Βαλένθια, ενώ η Μαδρίτη ήρθε στην 6η. Όπως η Μάλαγα, έτσι και αυτές οι πόλεις τα πήγαν καλά χάρη στις υψηλές βαθμολογίες στην ευκολία μετεγκατάστασης και στην ποιότητα ζωής, που διακρίνεται από προσιτές τιμές, πολυπολιτισμικότητα και οικειότητα.

Το Αλικάντε έχασε για ελάχιστο την πρώτη θέση από τη Μάλαγα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κατάταξής του στην τελευταία 10άδα στον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η τοπική επιχειρηματική κουλτούρα δεν προωθεί τη δημιουργικότητα, την ανεξάρτητη εργασία ή την ευελιξία. Οι βαθμολογίες για προσωπικές ευκαιρίες καριέρας δεν είναι καλύτερες – έρχονται στην 40η θέση.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι νιώθουν σαν στο σπίτι τους εκεί και είναι πολύ ευχαριστημένοι με την κοινωνική τους ζωή. Ο τρόπος ζωής τους δεν φαίνεται να περιορίζεται επίσης από το κόστος: Το Αλικάντε κατατάσσεται στην 3η θέση στον δείκτη προσωπικής χρηματοδότησης. Η πλειοψηφία των εκπατρισμένων (78%) είναι ευχαριστημένοι με το γενικό κόστος ζωής, σε σύγκριση με μόλις 44% σε διεθνές επίπεδο. Η πόλη μάλιστα κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως για οικονομικά προσιτή στέγαση.

Η Βαλένθια, πάλι, ξεχώρισε για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ οι επιλογές αναψυχής, οι επιλογές οικονομικής μετακίνησης (με τα πόδια, ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς) και οι αθλητικές δυνατότητες αποτελούν σημαντικά σημεία αναφοράς. Τόσο η οικονομική προσιτότητα όσο και η διαθεσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι προοπτικές καριέρας στη Βαλένθια για τους πρόσφατα εγκατεστημένους εργαζομένους (47η θέση) είναι οι χειρότερες βαθμολογίες μεταξύ των ισπανικών πόλεων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη. Αλλά ακόμη και εάν καταφέρουν να βρουν δουλειά, η έλλειψη εργασιακής ασφάλειας, επίσης στην 47η θέση, προκαλεί ανησυχίες.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι νιώθουν ευπρόσδεκτοι στη Βαλένθια και θεωρούν τους ντόπιους φιλικούς. Οκτώ στους δέκα είναι ευχαριστημένοι με την κοινωνική τους ζωή, σε σύγκριση με μόλις 56% παγκοσμίως.

Η Μαδρίτη
Με κατάταξη στην 6η θέση, η Μαδρίτη έχει υψηλή βαθμολογία στον δείκτη ψηφιακής ζωής για την πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο και την απεριόριστη πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα ισχυρίζονται ότι είναι δύσκολο να ζεις στη Μαδρίτη χωρίς να μιλάς την γλώσσα και η ασφάλεια της εργασίας και η κατάσταση της τοπικής οικονομίας αφήνουν πολλά περιθώρια. Το θετικό είναι ότι τα προσωπικά οικονομικά προκαλούν λίγα προβλήματα και η πόλη είναι τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη για την ποιότητα ζωής.

Τόσο οι δημόσιες συγκοινωνίες όσο και η υγειονομική περίθαλψη θεωρούνται προσιτές και η πόλη μάλιστα ανεβαίνει στην κορυφή της κατάταξης για τις επιλογές αναψυχής, τον πολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή της.

Στον αντίποδα, το Μιλάνο

Στην άλλη άκρη της κατάταξης, η μητρόπολη της μόδας έρχεται στην τελευταία θέση, με ιδιαίτερα κακή βαθμολογία όσον αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού και την εξασφάλιση βίζας. Πάνω από τρεις στους πέντε εργαζομένους από άλλες χώρες επισημαίνουν ότι είναι επίσης δύσκολο να βρουν στέγη ή να ζήσουν εκεί χωρίς να μιλούν την γλώσσα.

Η πόλη δεν έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη εργασίας στο εξωτερικό, όπου κατατάσσεται επίσης στην τελευταία πεντάδα. Ενώ για την ασφάλεια της εργασίας και το αίσθημα δίκαιης αμοιβής, η πόλη βρίσκεται στην τελευταία θέση. Η έλλειψη ασφάλειας σε ευρύτερο πλαίσιο συνδυάζεται με το εξίσου δυσάρεστο αστικό περιβάλλον. Ένα ανησυχητικό 56% είναι επίσης δυσαρεστημένο με την ποιότητα του αέρα.

Ποιες είναι οι χειρότερες ευρωπαϊκές πόλεις
Οι ευρωπαϊκές πόλεις δυστυχώς κυριάρχησαν στην τελευταία δεκάδα της κατάταξης. Μετά το Μιλάνο, τη Ρώμη και το Αμβούργο ήρθαν το Βερολίνο, το Δουβλίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Το Βερολίνο είναι ένα από τα πιο δύσκολα μέρη για τους μετανάστες να βρουν μια ικανοποιητική κοινωνική ζωή και οι κάτοικοι θεωρούνται ο δεύτερος λιγότερο φιλικός πληθυσμός στην κατάταξη. Ωστόσο, το 90% απολαμβάνει την πολιτιστική σκηνή του Βερολίνου, ενώ το 85% εκτιμά το αστικό περιβάλλον της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το Δουβλίνο προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές σταδιοδρομίας στους μετανάστες, αλλά αυτό επισκιάζεται από το υψηλό κόστος διαβίωσης και τη μη οικονομικά προσιτή και μη διαθεσιμότητα υγειονομικής περίθαλψης.

Στο Λονδίνο, σχεδόν τρεις στους τέσσερις εργαζομένους από το εξωτερικό αντιμετωπίζουν ένα υψηλό κόστος ζωής, επισημαίνοντας ότι το διαθέσιμο εισόδημά τους δεν επαρκεί για να ζήσουν μια άνετη ζωή στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ίδιο ακριβό αποδεικνύεται και το Παρίσι, σε συνδυασμό με τη δυσκολία επικοινωνία λόγω γλώσσας και το γενικότερο εχθρικό περιβάλλον.

Πηγή: ΟΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X