Επιλογές

Η Αχτσιόγλου υπέγραψε την αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Αχτσιόγλου υπέγραψε την αύξηση του κατώτατου μισθού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι πλέον και τυπικά γεγονός. Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, την υπουργική απόφαση.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2019:

– Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650€/μήνα.

– Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα.

– Ο υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο, για τους νέους έως 25 ετών, καταργούνται.  

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού κάνουμε πράξη την κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ειδικά των νέων, μέσω της κατάργησης της ρατσιστικής ηλικιακής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από σχεδόν μία δεκαετία, ιδιαίτερα μετά τη δραματική μείωση που υπέστη το 2012 κατά 22% -και 32% για τους νέους- επιστρέφουμε στους εργαζόμενους ένα μέρος από όσα τους αφαίρεσαν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα.  

Ο νέος ελάχιστος μισθός διαμορφώνεται στα 650 ευρώ μικτά και στα 546 ευρώ καθαρά,αυξημένος κατά 54 ευρώ στις καθαρές αποδοχές (756 ευρώ ετησίως). Αντίστοιχα το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04 ευρώ μεικτά, από τα 26,18 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται κέρδος 1,5 μισθού το χρόνο για τους εργαζόμενους που έπαιρναν τον κατώτατο των 586,08 ευρώ.

Οι μισθοί και οι… νέοι

Για τους νέους η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης των 116 ευρώ το μήνα (καθαρά) και των 1.624 ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που σημαίνει πως κερδίζουν περίπου 4 μισθούς το χρόνο.

Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις αποδοχές όσων λαμβάνουν τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας.  Συνεπώς όσοι είχαν έως το 2012  συμπληρώσει πάνω από μια 3ετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση 10%. Για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με μια τριετία και κατώτατο μισθό 644,69 ευρώ θα λαμβάνει πλέον  715 ευρώ. Αντίστοιχα μισθωτός με δυο τριετίες που λάμβανε 703 ευρώ το μήνα μικτά δικαιούται από τον Φλεβάρη 780 ευρώ.

Ιδού οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X