Επιλογές

Καμπάνα 350 εκατ. για μίζες στην Ελλάδα

Καμπάνα 350 εκατ. για μίζες στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γνωρίζουμε πια πολύ καλά. Οι μίζες στη χώρα μας έπεφταν σαν το χαλάζι. Υποβρύχια, φάρμακα, αυτοκινητόδρομοι, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ… Οποιο έργο του Δημοσίου κι΄ αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω μίζα, θα λέγαμε παραφράζοντας τη γνώστη ρήση με την πέτρα και τον Ελληνα.

Λογικό θα πείτε από τη στιγμή δεν τιμωρούνταν ούτε οι μιζαδόροι, ούτε οι “λαδωμένοι”. Λογικό από τη στιγμή που υπήρχε ο επαίσχυντος νόμος που εξασφάλιζε την ατιμωρησία των υπουργών.

Ομως, το αίσχος να τιμωρούνται στο εξωτερικό οι εταιρείες που “λάδωναν”, αλλά όχι οι “λαδωμένοι” στην Ελλάδα, δεν το φανταζόμασταν.

Την απαράδεκτη, ντροπιαστική αυτή κατάσταση που συναντά κανείς μόνο σε μπανανίες την αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Kontranews. Σε ένα αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αποκαλύπτονται συγκλονιστικά στοιχεία.

Στις ΗΠΑ πολυεθνικές εταιρείες που “λάδωναν” Ελληνες τιμωρήθηκαν με πρόστιμα που έφτασαν τα 350 εκατομμύρια δολάρια. Που σημαίνει ότι και οι μίζες έφτασαν σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, όμως,  οι “λαδωμένοι”  την έβγαλαν ως συνήθως καθαρή.

Για να αποδειχθεί άλλη μία φορά πόσο διεφθαρμένη είναι η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Να αποδειχθεί επίσης, ότι αυτή η χώρα στερείται από τους στοιχειώδεις θεσμούς οι οποίοι θα εξασφαλίσουν μία στοιχειώδη νομιμότητα. Ομως, κανένας δεν ήθελε αυτούς τους θεσμούς, αφού δεν θα μπορούσαν να πάρουν μίζες ατιμώρητα. Και για την περίπτωση, όμως, που κάτι στράβωνε υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ο οποίος εξασφάλιζε και εξασφαλίζει ακόμα την παραγραφή.

 

Κεραυνοί Τσουκάτου για Siemens- Μίζες στα κόμματα και σήμερα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X