Αναλύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φορολογικές ελαφρύνσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Σάκη Παπαδόπουλου*

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως 1η νομοθετική παρέμβασή της. Η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε μια άλλη θετική παρέμβαση ως 1η κοινοβουλευτική της δράση. Οι πρόσθετες  φορολογικές ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι περαιτέρω διευκολύνσεις στις 120 δόσεις με ταυτόχρονη αναστολή κατασχέσεων, της δίνουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο λίγο πριν τη προώθηση  βαθιά συντηρητικών Σχεδίων Νόμου : για το υδροκέφαλο – υπερσυγκεντρωτικό « επιτελικό» κράτος, για τη κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου και της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, για τους ποινικούς κώδικες, για το ιδιωτικό μάνατζμεντ στα Νοσοκομεία…  και η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, όπου είναι έκδηλη η εκδικητικότητα της ΝΔ για πολιτικές πράξεις ενός πολιτικού της αντιπάλου που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη των σκανδάλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στη ΝΟΒΑΡΤΙΣ, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην υγεία και στη φαρμακευτική πολιτική της προηγούμενης κυβερνητικής εξουσίας της. 

Οι φιλολαϊκές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις έγιναν εφικτές στη νέα οικονομική πραγματικότητα – στη νέα εποχή για τη χώρα μετά την 21/8/2018. Στη νέα ιστορική περίοδο, όπου η Ελλάδα χειραφετήθηκε από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της – δεν έχει ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης – έχει ορατή ανάκαμψη της οικονομίας της – έχει δημοσιονομικό χώρο  – μπορεί να νομοθετεί ελαφρύνσεις, όπως αποσαφήνισαν πρόσφατα ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Πιέρ Μοσκοβισί. 

 Η ΝΔ επιμένει  να παραποιεί τις μνημονιακές εξελίξεις. Ισχυρίζεται ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, ενώ η ΝΔ επεδίωκε λιγότερους φόρους.  Η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι η λεηλασία του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης, η υπερφορολόγηση, ήταν σκληρές  νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΔΝΤ – της Κομισιόν – της ΕΚΤ και της θεωρίας τους για εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας και για διάσωση των Τραπεζών. 

Οι ελαφρύνσεις στα στρώματα που υπέστησαν τα βάρη των μνημονίων ήταν συνειδητές πράξεις της δικής μας Κυβέρνησης μετά την 21/8/2019.  Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε με συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα τη ταξική του μεροληψία για τους μη προνομιούχους, για τα στρώματα που δεν ανήκουν στην ολιγαρχία του πλούτου. 

 Στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν συμφωνούμε με  την επέκταση των ελαφρύνσεων του ΕΝΦΙΑ στους πλούσιους – στους ιδιοκτήτες τεράστιας ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερης του 1.000.000 ευρώ. Οι τροπολογίες που καταθέσαμε ήταν σαφείς : 

  1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 με ορθολογικότερη και δικαιότερη εφαρμογή, σύμφωνα με τις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας και της αναλογικής ισότητας των φορολογουμένων, στη βάση της αξίας της ακίνητης περιουσίας : 
  • 40% για αξία έως 60.000 
  • 30% για αξία έως 100.000
  • 25% για αξία έως 150.000
  • 20% για αξία έως 350.000
  • 10% για αξία έως 500.000 

2. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων που ανήκουν σε μόνιμους  κάτοικους των Νησιών μέχρι 1000 κατοίκους.

Εμείς θέλουμε να είναι οι παρούσες  φορολογικές ελαφρύνσεις μέρος μιας γενικότερης προοδευτικής φορολογικής πολιτικής : με σταθερούς κανόνες, διαφάνεια φοροδοτικής ικανότητας, περιουσιολόγιο, γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, φορολογική δικαιοσύνη, αναπτυξιακή προοπτική –  δίκαιη και βιώσιμη. 

 

  • Ο Παπαδόπουλος Σάκης είναι βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X