Επιλογές

Παράθυρο Τσίπρα για να μην κοπούν οι συντάξεις

Παράθυρο Τσίπρα για να μην κοπούν οι συντάξεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παράθυρο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις στις αρχές του 2019 άφησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg. Μετά τον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξη είπε μη στοιχηματίσετε σε περικοπή των συντάξεων γιατί μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας και τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος υποστήριξε παρόμοια άποψη, ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων.

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ.

Αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους, τόνισε με έμφαση ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».

Ο δημοσιογράφος έσπευσε να σημειώσει ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Και αν ανατρέξουμε στις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για περικοπή των συντάξεων στην απόφαση του Eurogroup.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X