Επιλογές

Σφοδρές συγκρούσεις στο ΚΙΝΑΛ

Σφοδρές συγκρούσεις στο ΚΙΝΑΛ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην  κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, καθώς  ακούγονται φωνές που αμφισβητούν τις προθέσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ,  αλλά και την απόφαση της να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο του κινήματος,  χωρίς να προηγηθεί εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ.

Όλη αυτή η ένταση έχει να κάνει με το ότι πολλά στελέχη χρεώνουν στην Φώφη Γεννηματά απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο φυσικός εταίρος τους  θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόσφατη  συνεδρίαση  του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ,  η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε την επίθεση του  Νίκου Ανδρουλάκη και  του Παύλου Γερουλάνου, καθώς οι δύο εσωκομματικοί αντίπαλοι της – ο καθένας από την δική του σκοπιά- επιθυμούν την επιστροφή  του ΚΙΝΑΛ στο  ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι η πρόεδρος του κόμματος μεθοδεύει τις διαδικασίες προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα.

Η  πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλησε  πάντως στην προχθεσινή συνεδρίαση από την πρώτη στιγμή  να δείξει τα «δόντια » αλλά και τις προθέσεις της   : «Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει το ΠΑΣΟΚ σήμερα χωρίς Κίνημα Αλλαγής θέλουν να πάρουν την σφραγίδα του κόμματος και να την πάνε σε άλλο κόμμα». Στην συνέχεια ξεκαθάρισε δύο πράγματα σε σχέση με το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος:

Πρώτον, ότι στο Συνέδριο , θα συμμετέχουν χωρίς να εκλεγούν όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συμμετείχαν στο τελευταίο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερον, ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας καθώς η ίδια προτίθεται να παραμείνει στη θέση της στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ μέχρι το 2021, οπότε και λήγει η τετραετής θητεία της
«Ή έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω», είπε, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή της στα «Νέα».

Με αυτό τον πλάγιο τρόπο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξασφάλισε την θητεία της ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –που έχει ήδη λήξει-ως το 2021, όταν δηλαδή λήγει και η θητεία της στο ΚΙΝΑΛ, ενώ είναι τουλάχιστον πρωτοφανές να γίνεται ένα συνέδριο με …παλαιούς συνέδρους…

Επίσης, στην εισήγησή της επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει κατ’ ουσίαν να ενσωματωθεί στο ΚΙΝΑΛ και να υπάρχει ενιαία έκφραση, ενώ σήκωσε το γάντι απέναντι στους διαφωνούντες, υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα δίχως το ΚΙΝΑΛ. Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως όσοι επιθυμούν την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ – φωτογραφίζοντας έτσι τους Παύλο Γερουλάνο και Νίκο Παπανδρέου – ουσιαστικά θέλουν να οδηγήσουν στο τέλος του χώρου και την επιστροφή σε ένα κόμμα-σφραγίδα. Κάλεσε, μάλιστα, για μία ακόμη φορά τους διαφωνούντες να βάλουν θέμα ηγεσίας τώρα, εφόσον το επιθυμούν, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, με ανάρτηση του στο facebook έκανε λόγο   για «ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας» της κυρίας Γεννηματά και «νόθο συνέδριο με διορισμένους συνέδρους άλλου πολιτικού υποκειμένου και στημένο αποτέλεσμα». Ζήτησε επίσης την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, όπως προβλέπουν οι καταστατικές διαδικασίες, διαφορετικά η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ θα οδηγηθεί – σύμφωνα με τον ίδιο – σε πραξικόπημα και θα ενταφιάσει το ΠΑΣΟΚ.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρνούμενος πρώτα απ’ όλα το χαρακτηρισμό για το ΠΑΣΟΚ ως «κόμμα-σφραγίδα», επειδή, όπως τόνισε, κάποιοι δεν συμφωνούν με την κυρία Γεννηματά. «Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα, δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα» είπε.

 Ο Παύλος Γερουλάνος από την πλευρά του  άφησε τις αιχμές του, αναφερόμενος «στις δημοκρατικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ στις οποίες συμμετείχαν παλαιότερα οι πολίτες». «Τότε οι αποφάσεις παίρνονταν μέσα από την σύνθεση των αντιθέσεων και όχι σε κλειστά δωμάτια», είπε ο Παύλος Γερουλάνος και τόνισε: «Πως θα βγούμε να υποστηρίξουμε ότι θα πάμε με Συνέδρους που δεν εκλέχτηκαν για το ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται;»

Ο Παύλος Γερουλάνος κατέδειξε την αναγκαιότητα της απευθείας σύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, αλλά και την ανάγκη επιστροφής των ψηφοφόρων, μέσα από τη συνεχή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας δείχνει ότι τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, μιλώντας με τον κόσμο. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια», κατέληξε ο κ. Γερουλάνος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X