Αναλύσεις

Το κουτόχορτο στο επικοινωνιακό μενού των Βρούτση και Μηταράκη

Το κουτόχορτο στο επικοινωνιακό μενού των Βρούτση και Μηταράκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Κάτι δεν πάει καλά εκεί στο υπουργείο Εργασίας. Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης συναγωνίζονται σε ασταμάτητες επικοινωνιακές ατάκες σε μία προσπάθεια αφενός να αποδομήσουν τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αφετέρου να εμφανίσουν ότι κάνουν έργο.

Οι κύριοι υπουργός και υφυπουργός φαίνεται πως έχουν πολύ γόνιμη φαντασία και νομίζουν ότι οι ιδέες τους σκίζουν επικοινωνιακά κι΄ας είναι κινούνται στο όριο του λογικού και του παράλογου με τάση να ξεφύγουν προς το δεύτερο.

Μόνο που δεν τους έχει πει κανένας επικοινωνιολόγος ή αν τους το είπαν δεν θέλουν να το ακούσουν, πως οι πολλές φαεινές, που ενίοτε δείχνουν πως εκλαμβάνουν τους πολίτες ως καταναλωτές κουτόχορτου, δεν έχουν καμία τύχη μακροπρόθεσμα. Θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Και ένας υπουργός ή υφυπουργός χωρίς κύρος και αξιοπιστία είναι περίπου σαν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο, για να χρησιμοποιήσουμε μία καθημερινή φράση.

Την αρχή για τις πιο κραυγαλέες φαεινές  ιδέες έκανε ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος με κάθε στόμφο και σοβαρότητα δήλωσε πως η αιτιολόγηση των απολύσεων εμπόδιζε τις προσλήψεις. Λες και οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν για πλάκα και για να απολύσουν τον εργαζόμενο ύστερα από λίγο. Μπορεί να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτές στερούνται οποιασδήποτε επιχειρηματικής σοβαρότητας και μάλλον πρόκειται για λαμόγια περιωπής.

Η δεύτερη φαεινή και πολύ πιο προωθημένη στο σκέλος της φαντασίας (επικοινωνιακό τέρας το χαρακτήρισε ο eretikos.gr) ήταν του υπουργού. Λες και δεν ήθελε να φαίνεται ότι υπολείπεται του υφυπουργού του, υποστήριξε ότι με την απόφασή του για κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης καταργείται και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζόμενων. Ο τέμπορα ο μόρες, θα ανακράξει ο πολίτης με δύο δράμια μυαλό.

Η υπερπαραγωγή επικοινωνιακών εκτρωμάτων συνεχίστηκε με τον Νότη Μηταράκη και αφορούσε στην εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις από το 2021. Τι μας είπαν οι αθεόφοβοι και τι έγραψαν…έγκυρα σάιτ αβασάνιστα. Πως με το νέο σύστημα οι επικουρικές θα είναι υψηλότερες κατά 30% έγραψε το ένα σάιτ και 44% το άλλο.

Σκεφτείτε τώρα ότι το ύψος των επικουρικών με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα εξαρτάται από τις αποδόσεις των επενδύσεων στις οποίες θα τοποθετηθούν τα χρήματα. Και οι αθεόφοβοι έβγαλαν αποδόσεις για τα επόμενα σαράντα χρόνια, τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στις αγορές την επόμενη μέρα, την επόμενη εβδομάδα. Αυτοί οι φωστήρες της ανάλυσης και της πρόβλεψης εκφράζουν σιγουριά για τα επόμενα 40 χρόνια (αλήθεια ποιος θα θυμάται μετά από 40 χρόνια τι είπαν).

Για να καταλάβετε τι σημαίνει, θυμηθείτε τι έλεγαν οι διάφοροι προφήτες, μάντισσες, χαρτορίχτρες, οι αποκαλούμενοι και οικονομικοί αναλυτές,  για την ελληνική οικονομία, το χρηματιστήριο, τις επενδύσεις και τα εισοδήματα λίγο πριν από την κρίση και τα μνημόνια και τι καταστροφή ζήσαμε. Θα αντιληφθείτε πολύ καλά πως όλες αυτές οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι για το καλάθι των αχρήστων. Ιδίως στις μέρες μας που οι οικονομίες και οι οικονομικές εξελίξεις έγιναν πολύ πιο σύνθετες και πολυπλοκότερες σε σύγκριση με το παρελθόν.

Συμπέρασμα θα χορτάσουμε επικοινωνία, η οποία δυστυχώς πάρα πολλές φορές σερβίρει κουτόχορτο.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X