Επιστήμη

15 τρελές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

15 τρελές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, κάθε λογική. Πολλές από αυτές είναι άγνωστες με την έννοια ότι δεν τις συζητάμε συχνά. Απο τις κατσίκες και τους βατράχους που συρρικνώνονται, από τις μπάλες του μπέιζμπολ που κινούνται πιο γρήγορα, από τα σκυλιά που γίνονται πιο επιθετικά ώς τα δέντρα που μεγαλώνουν πιο γρήγορα και τις σαύρες που αλλάζουν φύλλο.

Η Carissa Wong τεκνηριώνει 15 από αυτές τις αλλαγές με παραπομπές σε αντίστοιχες επιστημονικές έρευνες γράφοντας για το Live Science.

Η ταχύτητα της μπάλας του μπέιζμπολ

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου στο περιοδικό Bulletin of the American Meteorological Society, οι ερευνητές είπαν ότι καθώς ο θερμότερος αέρας είναι λιγότερο πυκνός, οι μπάλες του μπέιζμπολ πετούν μακρύτερα αφού κοπούν.

Το να παίζετε περισσότερα παιχνίδια τη νύχτα όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο άθλημα, πρότειναν οι επιστήμονες.

Οι βάτραχοι κράζουν πιο δυνατά

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι αρσενικοί βάτραχοι coquí (Eleutherodactylus coqui) στο Πουέρτο Ρίκο κοάζουν πιο δυνατά. Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στις 8 Μαΐου στο 184ο Συνέδριο της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής, οι ερευνητές αποκάλυψαν πώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν τη συρρίκνωση των αμφίβιων, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον τόνο των κραυγών τους.

Οι αρσενικοί βάτραχοι coquí καλούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους και να προειδοποιήσουν τους αντιπάλους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι βάτραχοι που ζουν πιο κοντά στη βάση ενός βουνού, όπου είναι πιο ζεστά, κοάζουν σε υψηλότερους τόνους από τους μεγαλύτερους βατράχους που ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά. Όταν οι ερευνητές επέστρεψαν στις ίδιες πλαγιές δύο δεκαετίες αργότερα -όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είχαν αυξηθεί- διαπίστωσαν ότι οι βάτραχοι κοάζουν δυνατότερα ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν στο βουνό.

Οι αναταράξεις των αεροπλάνων επιδεινώνονται

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα ταξίδια με αεροπλάνο πιο… ανώμαλα καθώς μετατοπίζονται τα ρεύματα αέρα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι επιστήμονες συνέκριναν τα κλιματικά δεδομένα από το 1979 έως το 2020 με δεδομένα αναταράξεων του αέρα στον Βόρειο Ατλαντικό.

Βρήκαν ότι οι έντονες αναταράξεις -οι οποίες προκαλούνται από συγκρουόμενα ρεύματα αέρα που ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες- αυξήθηκαν κατά 55% από 17,7 ώρες το 1979 σε 27,4 ώρες το 2020.

Τα μέτρια επίπεδα αναταράξεων αυξήθηκαν κατά 37% την ίδια χρονική περίοδο. Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό πίσω από αυτή την αύξηση, επειδή ο θερμότερος αέρας σημαίνει ότι οι ταχύτητες και οι κατευθύνσεις του ανέμου αλλάζουν πιο έντονα, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Απώλεια ύπνου

Μέχρι το 2010, οι άνθρωποι είχαν ήδη χάσει περίπου 44 ώρες ύπνου κάθε χρόνο εξαιτίας των καυτών νυχτών που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 58 ώρες χαμένου ύπνου ετησίως έως το 2100, υπό ένα σενάριο υψηλών εκπομπών άνθρακα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022 στο περιοδικό One Earth, οι επιστήμονες συνέκριναν δεδομένα ύπνου που συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας βραχιολάκια παρακολούθησης ύπνου από 48.000 άτομα σε 68 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι κοιμούνται αργότερα και ξυπνούν νωρίτερα τις πιο ζεστές νύχτες.

Οι σκύλοι δαγκώνουν πιο συχνά

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι διαπράττουν πιο βίαια εγκλήματα όταν η ζέστη ανεβαίνει. Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου στο περιοδικό Scientific Reports δείχνει ότι η επιθετικότητα των σκύλων αυξάνεται επίσης με τις θερμοκρασίες, με περισσότερα δαγκώματα σκύλων να καταγράφονται τις πιο ζεστές μέρες.

Αναλύοντας δεδομένα για 69.525 δαγκώματα σκύλων σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ -Ντάλας, Χιούστον, Βαλτιμόρη, Μπάτον Ρουζ, Σικάγο, Λούισβιλ, Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη- η ομάδα βρήκε αύξηση 11% στα δαγκώματα σκύλων σε ημέρες με υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία και 4 % αύξηση όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές.

Περισσότεροι κεραυνοί πυρκαγιάς

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τα μοτίβα των κεραυνών σε όλο τον κόσμο – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες πυρκαγιές.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές εξέτασαν «τον κεραυνό με συνεχή ρεύμα» – έναν τύπο κεραυνού που είναι γνωστό ότι είναι η κύρια αιτία των πυρκαγιών που προκαλούνται από κεραυνούς.

Εκτίμησαν ότι αυτές οι απεργίες θα γίνονται 10% πιο συχνές με κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Φαρενάιτ (1 βαθμός Κελσίου). Αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με αύξηση 40% σε αυτές τις πυρκαγιές ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια πρόβλεψη για την κλιματική αλλαγή του χειρότερου σεναρίου.

Λιγότερα μωρά

Οι πιο ζεστές μέρες έχουν συνδεθεί με μια πτώση στα ποσοστά γεννήσεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό Demography, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ημέρες με μέση θερμοκρασία πάνω από 26,7 C συνδέθηκαν με μείωση 0,4% στα ποσοστά γεννήσεων περίπου εννέα μήνες αργότερα -η μέση διάρκεια εγκυμοσύνης- σε σύγκριση με τις ημέρες με θερμοκρασίες μεταξύ 60 F (15,6 C) και 70 F (21,1 C).

Αντί να προκαλούν βουτιά στη σεξουαλική ορμή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη γονιμότητα – ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι ζεστές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά κολυμπούν τα σπερματοζωάρια.

Αλλαγή φύλου σαύρας

Η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει ότι οι κεντρικοί γενειοφόροι δράκοι (Pogona vitticeps) στην Αυστραλία αλλάζουν φύλο. Για ορισμένα ερπετά, το φύλο επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθενται τα αυγά τους καθώς αναπτύσσονται, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να συνδέονται με περισσότερα θηλυκά.

Σε μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες περιέγραψαν πώς 11 από τις 131 σαύρες που αιχμαλωτίστηκαν στη φύση είχαν αρσενικά φυλετικά χρωμοσώματα, αλλά οι θερμές συνθήκες επώασης τους έκαναν να αναπτύξουν μια θηλυκή ανατομία, με σαύρες με αντίστροφη φύλο ικανές να γεννούν αυγά.

Όλο και χειρότερες αλλεργίες

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερες άνοιξη, οι οποίες εκτοξεύουν περισσότερη γύρη στον αέρα, κάνοντας τη ζωή λίγο πιο δύσκολη για άτομα με αλλεργίες όπως ο αλλεργικός πυρετός.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η περίοδος του φτερνίσματος επιμηκύνεται στη Βόρεια Αμερική, έχοντας αυξηθεί κατά 20 ημέρες μεταξύ 1990 και 2018.

Βρήκαν επίσης τα επίπεδα γύρης αυξήθηκαν κατά 21% στο την ίδια χρονική περίοδο. Οι αλλαγές πιθανότατα οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και ήδη επιδεινώνουν τις αλλεργίες, έγραψε η ομάδα.

Ασθενέστερη Γη

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters το 2021, οι επιστήμονες ανέλυσαν την ποσότητα του ηλιακού φωτός που αντανακλάται από τη Γη στο φεγγάρι μεταξύ 1998 και 2017 και διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης μας φαίνεται να γίνεται πιο αμυδρός.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι οι θερμότερες θάλασσες έχουν μειώσει την ποσότητα των ανακλαστικών χαμηλών νεφών πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας λιγότερο ηλιακό φως να αναπηδά από τον πλανήτη μας.

Καθώς αυτό παγιδεύει περισσότερη φωτεινή ενέργεια στη Γη, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το λιώσιμο των πάγων ενεργοποιεί τα ηφαίστεια

Πολλά από τα ηφαίστεια της Γης καλύπτονται από πάγο, αλλά καθώς περισσότεροι από αυτούς τους πάγους λιώνουν λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, το απελευθερωμένο νερό θα μπορούσε να αναμιχθεί με τον καυτό βράχο και το μάγμα από κάτω για να προκαλέσει συχνότερες βίαιες εκρήξεις.

Το λιώσιμο του πάγου μειώνει την πίεση στο μάγμα, επιτρέποντας να σχηματιστούν περισσότερες φυσαλίδες μέσα σε αυτό. Αυτό το μάγμα που αναβλύζει στη συνέχεια ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον φλοιό της Γης από πάνω, έως ότου το λιωμένο υγρό εκραγεί μέσα από ρωγμές στον φλοιό.

Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Geology, στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ περίπου 4.500 και 5.500 ετών πριν, ο αριθμός των ηφαιστειακών εκρήξεων στην Ισλανδία μειώθηκε σημαντικά όταν το κλίμα ψύχθηκε, σε σύγκριση με θερμότερες περιόδους.

Λιγότερος καφές

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την ποσότητα της γης που καλλιεργείται καφέ μέχρι το 2050, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου στο περιοδικό PLOS One.

Με τη μοντελοποίηση τριών διαφορετικών κλιματικών σεναρίων που περιόρισαν την υπερθέρμανση του πλανήτη είτε σε 2,7 F (1,5 C), 4,3 F (2,4 C) είτε σε 7,2 F (4 C), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των περιοχών που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ – όπως οι περιοχές της Βραζιλίας, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας και της Κολομβίας- θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50%.

Οι κατσίκες συρρικώνονται

Οι κατσίκες στις ιταλικές Άλπεις γίνονται μικρότερες καθώς ο πλανήτης μας γίνεται όλο και πιο ζεστός.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Zoology το 2014, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σωματική μάζα του νεαρού αιγάγρου των Άλπεων (Rupicapra rupicapra) που ζούσε στα βουνά μεταξύ 1979 και 2010 και διαπίστωσαν ότι είχαν συρρικνωθεί κατά περίπου 25%.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, η περιοχή θερμάνθηκε κατά 5,4 F έως 7,2 F (3 C έως 4 C).

Οι επιστήμονες είπαν ότι το μειωμένο μέγεθος των ζώων φαίνεται να οφείλεται στο ότι ο αίγας ξοδεύει περισσότερο χρόνο ξεκούρασης και λιγότερο χρόνο σίτισης κατά τις ζεστές περιόδους.

Μούμιες που φθείρονται

Αφού παρέμειναν καλοδιατηρημένες για περισσότερα από 7.000 χρόνια στην έρημο Ατακάμα, μερικές από τις παλαιότερες μούμιες του κόσμου έχουν αρχίσει να υποβαθμίζονται ενώ φυλάσσονται σε μουσείο. Αυτές οι μούμιες παρασκευάστηκαν από κυνηγούς συλλέκτες που ονομάζονταν Chinchirro.

Τα αυξανόμενα επίπεδα υγρασίας εν μέσω κλιματικής αλλαγής πιστεύεται ότι έχουν υποκινήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που αφομοιώνουν τις μούμιες, προκαλώντας ορισμένα να μετατραπούν σε μαύρη στάθμη, σύμφωνα με έκθεση του Harvard John A. Paulson School for Engineering and Applied Sciences.

Με τη δοκιμή δειγμάτων μούμιας στο εργαστήριο, οι επιστήμονες εντόπισαν επίπεδα υγρασίας στο μουσείο που θα συντηρούσαν καλύτερα τα ιστορικά αντικείμενα.

Ταχύτερη ανάπτυξη δέντρων στη Νορβηγία

Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν ωθήσει τα δέντρα να αναπτυχθούν ταχύτερα στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications το 2014, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δέντρα της νορβηγικής ερυθρελάτης (Picea abies) και της ευρωπαϊκής οξιάς (Fagus sylvatica) αναπτύχθηκαν περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα το 2010 σε σύγκριση με το 1960, εν μέσω αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό το αέριο του θερμοκηπίου είναι ένα βασικό συστατικό για τη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία με την οποία τα φυτά χρησιμοποιούν φωτεινή ενέργεια για να παράγουν ζάχαρη και οξυγόνο. Αυτή η ζάχαρη μπορεί στη συνέχεια να συνδυαστεί με οξυγόνο στη διαδικασία της αναπνοής για να απελευθερώσει ενέργεια για ανάπτυξη.

Πηγή Live Science

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X