Επιστήμη

Πώς βρέθηκαν χαμένες μυθικές πόλεις στα τροπικά δάση του Αμαζονίου [video]

Πώς βρέθηκαν χαμένες μυθικές πόλεις στα τροπικά δάση του Αμαζονίου [video]
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 1900, ο Βρετανός εξερευνητής Percy Fawcett ξεκίνησε μια αποστολή για να βρει τη μυθική πόλη «Z», βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Παρά τις προσπάθειές του, επέστρεψε με άδεια χέρια, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να πιστεύουν ότι το τροπικό δάσος ήταν τελικά πολύ εχθρικό και απομακρυσμένο για να μπορεί να στεγάσει αρχαίες πόλεις.

Παρότι ατελέσφορες, οι αποστολές είχαν «μιλήσει»  για κάποιες θέσεις που ίσως να έκρυβαν πόλεις, αλλά ο Φόσετ παρέβλεψε μερικά κρίσιμα σημάδια.

Και κάποιες «πρόσφατες» ανακαλύψεις αμφισβήτησαν αυτή την ιδέα. Στη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες ανακάλυψαν γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που υποδηλώνει ανάπτυξη γεωργίας σε μεγάλη κλίμακα.

Συνεργαζόμενοι με κοινότητες ιθαγενών, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν περίπλοκα δίκτυα τάφρων, τειχών και δρόμων—απομεινάρια αρχαίων οικισμών σχεδιασμένων να συνυπάρχουν με το τροπικό δάσος.

Πρόσφατα ευρήματα επιβεβαιώνουν ένα δίκτυο χαμένων πόλεων στον Αμαζόνιο. Τα δίκτυα τάφρων που χρονολογούνται από το 200 έως το 1.200 μ.Χ. δείχνουν ότι υπήρχαν οικισμοί που ενδεχομένως υποστήριζαν πληθυσμό έως και 60.000 ατόμων.

Η δορυφορική τεχνολογία αποκάλυψε απομεινάρια κτιρίων σε σχήμα «U» στην κορυφή πυραμίδων της Βολιβίας.

Αυτές οι ανακαλύψεις αποκαλύπτουν τη συνύπαρξη ανθρώπων και τροπικού δάσους, αλλάζοντας την κατανόησή μας για την ιστορία της περιοχής.

Οι χαμένες πόλεις του Αμαζονίου μαρτυρούν αρχαίους πολιτισμούς που κάποτε ήκμασαν μέσα σε αυτό το καταπράσινο τοπίο.

Με πληροφορίες από Ancient Οrigin

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X