Επιστήμη

SOS από τον Σταμάτη Κριμιζή: Ανοίγουμε δύο κουτιά της Πανδώρας ταυτόχρονα, τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική αλλαγή – Και δεν υπάρχει Κιβωτός του Νώε

SOS από τον Σταμάτη Κριμιζή: Ανοίγουμε δύο κουτιά της Πανδώρας ταυτόχρονα, τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική αλλαγή – Και δεν υπάρχει Κιβωτός του Νώε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η ανθρωπότητα ανοίγει δύο κουτιά της Πανδώρας ταυτόχρονα – την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή – και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους θα εξαρτηθεί από το πώς θα χειριστούμε τις δύο αυτές προκλήσεις».

Τα παραπάνω επεσήμανε ο σπουδαίος διαστημικός επιστήμονας, Σταμάτης Κριμιζής, σε ομιλία του κατά τη δημόσια συνεδρία εγκατάστασής του ως προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024.

 

Στην ομιλία με θέμα «Εποχή του Διαστήματος: Εξερεύνηση, Περιβάλλον, Οικονομία και Επιβίωση του Διαστημόπλοιου Γη» ο κ. Κριμιζής υπενθύμισε ότι «δεν υπάρχει κιβωτός του Νώε για να επιβιβαστούμε και να πάμε σε άλλο πλανήτη και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτόν τον πλανήτη, τότε θα χαθεί το ανθρώπινο γένος». «Η λύση είναι να προστατεύσουμε τη Γη, τουλάχιστον για τα επόμενα εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε και στην αλματώδη αύξηση του ρυθμού εμπορικών δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες του Διαστήματος και πρόσθεσε ότι οι εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών αποτελούν το υπόβαθρο της σημερινής οικονομίας, καθώς κάθε επένδυση ενός ευρώ στις διαστημικές τεχνολογίες αποδίδει έξι ευρώ στην οικονομία.

 

Κατά την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε επίσης η εγκατάσταση του αντιπροέδρου της Ακαδημίας για το 2024, Μιχάλη Τιβέριου. Επίσης, ο απερχόμενος πρόεδρος, Μιχαήλ Σταθόπουλος, παρουσίασε συνοπτικά το έργο των Κέντρων και Γραφείων Έρευνας της Ακαδημίας για το 2023.

Ποιος είναι ο Σταμάτης Κριμιζής

Ο Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1938.

 

Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Minnesota (πτυχίο Φυσικής 1961) και Iowa (M.Sc. 1963, PhD. 1965) των ΗΠΑ. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa.

Το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (JHU/APL). Το 1980 διορίστηκε Chief Scientist στη Διοίκηση Διαστημικής, της οποίας έγινε διευθυντής το 1991. Ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού.

 

Από τον Απρίλιο του 2004 είναι ομότιμος διευθυντής. Ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) (12/2006 – 09/2010) και διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2010-2013).

Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών (Low Energy Charged Particle-LECP-Experiment), των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2. Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Huygens στον Κρόνο και συνεργάτης ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, MESSENGER και New Horizons.

 

Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στις πλανητικές αποστολές χαμηλού κόστους. Η πρώτη απ’ αυτές τις αποστολές, το διαστημόπλοιο NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins, εκτοξεύθηκε το 1996, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Έρωτα για ένα χρόνο και προσεδαφίστηκε επιτυχώς στις 12 Φεβρουαρίου 2001.

Η ομάδα NEAR έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian Air and Space Museum Trophy for Achievement το 2001.

 

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 570 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και βιβλία, με άνω των 13.000 έτερο-αναφορών, και είναι ένας από τους τρεις εκδότες του βιβλίου “Saturn from Cassini”, Springer, 2009.

Έχει τιμηθεί με το Exceptional Scientific Achievement Medal της NASA (1981,1986 kai 2014) και πάνω από 40 ομαδικά βραβεία (Group Achievement Awards) της NASA για τις αποστολές Voyager, AMPTE, Galileo, Ulysses, Cassini, NEAR, ACE, MESSENGER και New Horizons, μεταξύ άλλων.

Είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής (AGU), της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας (APS), της Αμερικανικής Οργάνωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AIAA),πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA) και επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU). Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Διάστημα, του απένειμε το βραβείο COSPAR Space Science Award.

Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή “1979 UH” σε “8323 Krimigis”.

 

Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2009), Αθηνών (2010) και Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (2011).

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αεροδιαστημικών Οργανώσεων (CEAS) του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο (2010). Έλαβε από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) το βραβείο Laurels Award for Team Achievement για την αποστολή του διαστημόπλοιου MESSENGER της NASA, το οποίο έγινε ο πρώτος δορυφόρος του Ερμή (09/2012).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X