Επιλογές

Θαυμαστό ταξίδι στο Δία και υπέροχες φωτό από διαστημόπλοιο

Θαυμαστό ταξίδι στο Δία και υπέροχες φωτό από διαστημόπλοιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καταπληκτικές φωτογραφίες από τον πλανήτη Δία έστειλε το διαστημόπλοιο Juno της NASA, που ολοκλήρωσε τη 10η διέλευση στις 16 Δεκεμβρίου.  Επεται συνέχεια με είκοσι επιπλέον διελεύσεις κοντά στον… νεφεληγερέτη.

Το Juno εκτοξεύτηκε στις 5 Αυγούστου 2011 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Βρίσκεται σε πολική τροχιά γύρω από τον Δία, και το μεγαλύτερο μέρος κάθε περιστροφής περνιέται μακριά από τον πλανήτη, για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση των ηλεκτρονικών οργάνων του από τη θερμική ακτινοβολία του Δία.

Όμως κάθε 53 ημέρες, έρχεται σε «απόσταση αναπνοής» από τα νέφη στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, ταξιδεύοντας από πόλο σε πόλο με ταχύτητα 130.000 μιλίων ανά ώρα, με τα επιστημονικά του όργανα να συλλέγουν στοιχεία. Όταν ολοκληρώσει κάθε «επίσκεψή» του, στέλνει στη Γη τα στοιχεία που συνέλεξε.

Πολλές φορές η λήψη των εικόνων μπορεί να πάρει μέρες ή και εβδομάδες, όμως η αναμονή αξίζει για τους επιστήμονες. Η τελευταία λήψη παρτίδας φωτογραφιών περιλαμβάνει τεράστιους και εντυπωσιακούς κυκλώνες, κολοσσιαίες καταιγίδες στο μέγεθος της Γης, οι οποίες συνωστίζονται και εμπλέκονται μεταξύ τους και νέφη από την ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα.

Το σκάφος αναμένεται να πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι επιπλέον κοντινές διελεύσεις. Επομένως, δεν είναι απίθανο να προκύψουν και άλλες εκπλήξεις για την επιστημονική ομάδα.   Η NASA και το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (Southwest Research Institute) ανέβασαν τις τελευταίες φωτογραφίες της αποστολής του Juno στις ιστοσελίδες τους στα τέλη Δεκεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιστήμονες-πολίτες να επεξεργαστούν τα δεδομένα από το JunoCam imager και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X