Θέμα

Οι τρεις μυλόπετρες που αλέθουν το μητσοτακικό καθεστώς

Οι τρεις μυλόπετρες που αλέθουν το μητσοτακικό καθεστώς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Μενέλαου Γκίβαλου*

Το κυβερνητικό καθεστώς και προσωπικά ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχουν απολέσει το κύριο πλεονέκτημα κάθε κυβερνητικής εξουσίας: Τον έλεγχο του πολιτικού χρόνου, δηλαδή τη δυνατότητα να καθορίσουν τις εξελίξεις και να διαμορφώσουν μια σειρά ευνοϊκών γεγονότων.

Αντίθετα το κυβερνητικό καθεστώς έχει εγκλωβισθεί σ’ ένα «τρίγωνο» μιας εντεινόμενης κρίσης, και αλέθεται, κυριολεκτικώς, από τις τρεις «μυλόπετρες», τα τρία επίπεδα της κρίσης που αλληλοτροφοδοτούνται και διευρύνονται.

  • Το πρώτο επίπεδο αφορά στην καλπάζουσα ακρίβεια, στις διευρυνόμενες ανισότητες, στη δραματική μείωση των εισοδημάτων, στη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φαινόμενα που αποκαλύπτουν το μέγεθος της γενικευόμενης οικονομικής καταστροφής.
  • Το δεύτερο επίπεδο αφορά στα φαινόμενα της σήψης, της διαφθοράς , των σκανδάλων που σχετίζονται με πρόσωπα που ανήκουν στο κυβερνητικό καθεστώς, στελεχώνουν τα επιτελεία του και κατέχουν θέσεις στο κοινοβούλιο.

 Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο πολιτικού εκφυλισμού, πολιτικής διαφθοράς που καλύπτεται ή αποσιωπάται  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Για πολλούς από αυτούς τους κομματικούς υπηρέτες του καθεστώτος η πολιτική και κομματική ιδιότητα δεν αποτελεί παρά ένα προκάλυμμα για να ασκήσουν  ως ιδιώτες «επιχειρηματικές δραστηριότητες» που συνδέονται με αδιαφανείς διαδικασίες και με «αναθέσεις» που χρηματοδοτούνται από το κράτος, από το Δημόσιο.

Όπως αποδεικνύεται η διαφθορά, οι άνομες συναλλαγές, η καταλήστευση του δημοσίου αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος.

Το τρίτο επίπεδο αφορά, με κορύφωση το καθεστώς των παρακολουθήσεων, την υποβάθμιση και απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών που ξεκινά από το Κοινοβούλιο και φθάνει μέχρι τη Δικαιοσύνη. Ζούμε κυριολεκτικά σ’ ένα καθεστώς μετα-δημοκρατίας, σε μια μορφή ακραίου κοινοβουλευτικού αυταρχισμού, με έντονα ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά.

Ο μηχανισμός των παρακολουθήσεων από το «δίδυμο» ΕΥΠ-Predator χρησιμοποιήθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του ως ένας «πανεπόπτης» που ήλεγχε (και ελέγχει) τη ροή του χρήματος, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους δημοσιογράφους, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους υπουργούς και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Το κυβερνητικό παρακράτος

Αυτή η σύμφυση Κράτους και παρακράτους λειτουργεί ως ένα καθεστώς πολιτικής μαφίας, όπου οι αλληλοεκβιασμοί, οι συναλλαγές και η επιβολή της ομερτά συνιστούν τα βασικά της στοιχεία.

Ιδιαίτερα όμως η Δικαιοσύνη έχει πληγεί καίρια. Γιατί στο εσωτερικό της έχουν εγκατασταθεί «συστημικοί θύλακες» που όχι μόνο καλύπτουν τα σκάνδαλα και τα εγκλήματα των καθεστωτικών εταίρων (Siemens, Novartis,NOOR1), αλλά και επιδίδονται σε εκφοβισμούς και σε διώξεις (Τουλουπάκη, Παπαγγελόπουλος, Παππάς, Βαξεβάνης, Παπαδάκου κ.λπ.), μετατρέποντας τη Δικαιοσύνη από Ύπατο θεσμό απονομής Δικαίου σε μηχανισμό καταστολής που στρέφεται εναντίον όσων δεν υποτάσσονται στις επιταγές του μητσοτακικού καθεστώτος και των ολιγαρχικών ομάδων που το στηρίζουν.

Τα τρία αυτά πεδία της κρίσης μετατρέπονται από «εφόδια» σε μπούμερανγκ κατά του άθλιου καθεστώτος που μας κυβερνά. Διαμορφώνουν ιστορικά ένα πολιτικό  «τρίγωνο των Βερμούδων» που θα παρασύρει τους κομματικούς και πολιτικούς υπηρέτες του καθεστώτος στην ιστορική καταδίκη και ήττα. Γιατί την Ιστορία θα την γράψει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που δεν αποτελείται από ανδράποδα και άνοα ή αναξιοπρεπή άτομα, όπως νομίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά από ώριμους και ενεργούς πολίτες και από μια νέα γενιά που διεκδικεί και θα επιβάλει τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη.

* Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ε.Κ.Π.Α. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X