Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Αλέξη θα ξανακυβερνήσεις; Τί λες;

Αλέξη θα ξανακυβερνήσεις; Τί λες;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλέξη θα ξανακυβερνήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ένα ερώτημα που αρχίζει να τίθεται μαζί με το έτερο πονηρό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εσείς τι λέτε την καρπώνεται;

Αν πάρουμε υπόψη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων του Φαναρά (Metron Analysis) που δίνει μόλις 19,7% στο ΣΥΡΙΖΑ θα πούμε πως όχι δεν την καρπώνεται. Αν, όμως, λάβουμε υπόψη τη δημοσκόπηση του Γιώργου Μαύρου (MRB) που έδωσε ποσοστό 26,7% στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα άνοδο 0,8% σε μία εβδομάδα, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως έχει αρχίσει να καρπώνεται τη φθορά, πράγμα που φαίνεται ακόμα καλύτερα από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα. Οχι, δεν θα επικαλεστούμε τη Marc  του Θωμά Γεράκη, γιατί από τη στιγμή που δίνει 41% στη Νέα Δημοκρατία όχι μας προσβάλει, αλλά μας θεωρεί και εντελώς ηλίθιους, γιατί μας λέει κατάμουτρα πως δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται στην κοινωνία που βράζει και είναι έτοιμη να εκραγεί.

Λοιπόν τί λέτε θα ξανακυβερνήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ αντιλαμβάνομαι κάτι απλό. Από τη στιγμή που θέτουν το ερώτημα εκείνοι που παίρνουν τα ευρήματα του Φαναρά και του Γεράκη, τα θεωρούν ως ακριβή και αρχίζουν να κτίζουν συλλογισμούς εκεί πάνω, να κάνουν δήθεν αναλύσεις και σχόλια, κάτι πρέπει να τους ανησυχεί, κάτι βλέπουν που τους προκαλεί ανησυχία. Αλλιώς δεν θα έθεταν καν το ερώτημα. Δεν θα υπήρχε ερέθισμα κι΄ αν τυχόν περνούσε από το μυαλό τους θα το προσπερνούσαν με αδιαφορία.

Το ίδιο ερώτημα θέτουν και ορισμένοι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ένας αρθρογράφος ο οποίος αφού παραθέτει το γνωστό τοις πάσι και αποδεκτό πως ο Αλέξης Τσίπρας κάνει γκελ στον κόσμο, προσθέτει πως δεν θα καταφέρει να κερδίσει αν συνεχίσει να πορεύεται με τους ανθρώπους που κυβέρνησε την πρώτη φορά, γιατί ο κόσμος δεν έχει καλή γνώμη γι΄ αυτούς. Να δεις πως το λέει; Α ναι. «Οι παρακμιακοί, τα βαρίδια, οι αποτυχημένοι της «πρώτης φοράς», όσοι δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους όταν έπρεπε, όσοι ζητούσαν από επιχειρηματίες λεφτά για άλλους επιχειρηματίες, όσοι προκάλεσαν την κοινωνία, δεν ενδείκνυνται» αποφαίνεται ο αρθρογράφος που σε παλιότερες δημοσιεύσεις του προξένησε κατά τη γνώμη του ικανούς να σταθούν στο πλευρό το Αλέξη Τσίπρα, αλλά…

Λοιπόν θα ξανακυβερνήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι πως μπορεί. Οχι επειδή το λέει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα, έχει προτάσεις και λύσεις, έχει και τον Τσίπρα, που κάνει γκελ στους πολίτες, όπως λέει ο αρθρογράφος που προανέφερα.

Τι του λείπει; Τί χρειάζεται; Ενα οργανωμένο, συνεκτικό και επαγγελματικό σχέδιο επικοινωνίας. Ενα επικοινωνιακό σχέδιο το οποίο θα αποδομεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο θα κάνει γνωστό στους πολίτες το πρόγραμμα και τις προτάσεις του. Που θα το συγκρίνει με τις κυβερνητικές αποφάσεις και θα δείχνει ξεκάθαρα και με τη μέγιστη σαφήνεια (να τα κάνει όλα πενηνταράκια για να καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής) ποιες προτάσεις υπερτερούν και εξυπηρετούν τους πολλούς, τους αδύναμους, εκείνους που συνθλίβει η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη που υπηρετεί πιστά τους λίγους και ισχυρούς.

Να μην επαναλάβει τα επικοινωνιακά λάθη όταν ήταν κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι πολίτες τι έργο έκανε εκείνη η κυβέρνηση. Εχω δύο παραδείγματα που τα αναφέρω σε κάθε συζήτηση για την επικοινωνιακή τακτική που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγει εκείνος που παίρνει αποφάσεις.

Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση για τις οικοδομικές άδειες που έβγαιναν αυτομάτως από την πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Ξέρετε πόσο καλά επικοινωνήθηκε; Τόσο που όταν έγιναν δεν την ήξεραν ούτε μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Σκεφτείτε τι έγινε με τους πολίτες.

Το δεύτερο παράδειγμα προς αποφυγήν δια ροπάλου η ανακοίνωση της κατάργησης τους υπερκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μία τόση σημαντική απόφαση, ένα τόσο σπουδαίο μέτρο δεν ανακοινώνεται με ένα κείμενο τριών παραγράφων και μία φωτογραφία, λες δεν ήθελαν να μαθευτεί, όπως και με το προηγούμενο παράδειγμα.  Ανακοινώνεται πανηγυρικά παρουσία όλων των δημοσιογράφων και συνοδεύεται από συγκεκριμένα παραδείγματα, πίνακες με ποιους ωφελούνται και πόσο. Και ασφαλώς όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη έπρεπε να ακολουθήσουν πιστά και προβάλουν συλλογισμούς και επιχειρήματα για την τόσο σπουδαία απόφαση.

Αντ΄ αυτού τι βλέπαμε; Ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, σχολίαζαν οποιοδήποτε άλλο θέμα και σχεδόν όλοι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) απέφευγαν να τοποθετούνται επίμονα, μονότονα σχεδόν και να προβάλουν μία τόσο σπουδαία και κομβική απόφαση.

Ο κίνδυνος του ίδιου λάθους είναι τώρα υπαρκτός. Γιατί; Διότι ενώ ανακοινώθηκαν ολοκληρωμένες πολιτικές και μέτρα που συνθέτουν το πρόγραμμα, από την επομένη, άντε τη μεθεπομένη ξαναμπήκαν στο ντουλάπι και έκτοτε δεν ξαναβγήκαν. Μόνο ο Τσίπρας  τις θυμάται από καιρού εις καιρόν. Οι υπόλοιποι έχουν τα δικά τους επιχειρήματα. Ομως, έτσι δεν κερδίζονται εκλογές. Ιδίως αν έχει απέναντί σου σούπερ ειδικούς στην επικοινωνία και την προπαγάνδα  από τις ΗΠΑ. Θα φέρω μόνο ένα παράδειγμα. Ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μία ριζική και αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους, δεν άκουσα κανένα να μιλάει γι΄ αυτή και να την αντιπαραθέσει στο ανίκανο και επικίνδυνο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν κατακλείδι Αλέξη Τσίπρα από ειδικούς, σκληρούς επαγγελματίες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας έχεις ανάγκη και όχι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , που δεν γνωρίζουν από επικοινωνία. Τα στελέχη αυτά μπορούν να παίζουν τον πολιτικό τους ρόλο, αλλά στο σκέλος το οργανωτικό  οφείλουν να ακολουθούν τη στρατηγική, την τακτική και τις οδηγίες των επαγγελματιών. Για να μην σου θυμίσω την άσπρη και τη μαύρη γάτα…

Τέλος, Αλέξη χρειάζεται και ένα κόμμα σφριγηλό, ζωντανό και δραστήριο. Οχι το πτώμα με το οποίο πήγες στις εκλογές την προηγούμενη φορά (υπενθυμίζω ότι ήδη πολλές φορές αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και τις εθνικές μίλησα στο Kontrachannel για το ανύπαρκτο κόμμα, για το κόμμα που ήταν πτώμα…)

Σημαντικό! Αν θέλετε να ενημερώνεστε πολύ γρήγορα  για τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη και να μπαίνετε στον eretikos.gr με ένα απλό κλικ κάντε…κλικ εδώ και κατεβάστε την κατάλληλη εφαρμογή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X