Θέμα

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές; Ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης; Την απάντηση θα τη δώσουμε όχι μόνο βασιζόμενοι στα θεμελιώδη ευρήματα για την ακρίβεια, τις υποκλοπές, τη βία, αλλά κυρίως και πολύ περισσότερο στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου και στα ιστορικά προηγούμενα.

Μα, θα πει κάποιος η Ν.Δ. προηγείται με πέντε εκατοστιαίες μονάδες (30% έναντι 25%) στη δημοσκόπηση της Prorata την οποία μελετούμε για να εξάγουμε συμπεράσματα. Σωστά. Ομως, υπάρχουν δύο παράμετροι που δείχνουν πως ακριβώς αυτή η διαφορά των πέντε εκατοστιαίων μονάδων δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα να κόψουν πρώτοι το νήμα.

Ας δούμε λοιπόν την τελευταία δημοσκόπηση της ίδια εταιρείας πριν από τις εκλογές του 2019. Τα ποσοστά που έδινε σε δημοσκόπηση που είχε γίνει από τις 28 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου ήταν 24% ΣΥΡΙΖΑ και 36% Ν.Δ.. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν Ν.Δ. 39,85 και ΣΥΡΙΖΑ 31,57%.

Τί δείχνει αυτό; Φανερώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα φίνις 7,57 εκατοστιαίων μονάδων και η Ν.Δ. μόλις 3,85 μονάδων, δηλαδή τις μισές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το στοιχείο αυτό δικαιώνει τη δημοσκόπο Μαρία Καρακλιούμη της Rass η οποία πριν από λίγες ημέρες είχε επισημάνει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει φίνις, που σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα στο τέλος να κάνει ένα δυναμικό άλμα.

Ας βάλουμε τώρα στο σύστημα εξισώσεων και τις άλλες παραμέτρους.

Πρώτον για πρώτη φορά  στη δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb.gr οι αντιΝ.Δ. ψήφοι ήταν περισσότεροι από τους αντιΣΥΡΙΖΑ. Το 36,9% των ερωτώμενων απάντησε πως δεν ήθελε να κερδίσει η Ν.Δ.τις εκλογές, έναντι 36,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντλήσει περισσότερους ψήφους απ΄ ότι η Ν.Δ., δηλαδή το φίνις που προαναφέραμε να είναι πολύ πιο ισχυρό.

Δεύτερον τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια. Και επειδή δηλώνουν πως αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο στο οποίο θα στηριχτούν για να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν και επειδή η ακρίβεια δεν αναμένεται στο ορατό μέλλον να τιθασευτεί γίνεται αντιληπτό ότι η φθορά της κυβέρνησης και της Ν.Δ. θα συνεχιστεί.

Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και τον παράγοντα Κώστας Καραμανλής, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Τζαβάρας και άλλοι αντιδρώντες βουλευτές και στελέχη στην αθλιότητα των παρακολουθήσεων από το επιτελικό παρακράτος, γίνεται αντιληπτό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δεχτεί κι΄ άλλα πλήγματα.

Οσον, αφορά στην άντληση ψήφων από τους αναποφάσιστους προσθέστε το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν βρίσκεται σε πορεία δυναμικής ανόδου, αλλά σε φθίνουσα και τότε θα δείτε ότι οι πιθανότητες νίκης μειώνονται ακόμα περισσότερο. Βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εμφανίζει δυναμική άνοδο, αλλά έχει υπέρ του την ικανότητα φίνις στις εκλογές. Και όπως είπε η Μαρία Καρακλιούμη δεν πρέπει να το υποτιμάμε.

Το συμπέρασμα που προκύπτει απ΄ όλα τα προαναφερόμενα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές και με το πέρασμα του χρόνου οι πιθανότητες θα αυξάνουν.

Επειδή, όμως, “συν Αθηνά και χείρα κίνει” θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κινητοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όχι μόνο αντιπολιτευτικά, αλλά και με προγράμματα και προτάσεις που θα δίνουν άμεσες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα της κοινωνίας και με μεταρρυθμίσεις που θα μονιμοποιήσουν τα οφέλη και θα ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς,στέλνοντας στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας το επιτελικό παρακράτος.

Δημοσκοπήσεις: Το ράλι συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει την εικόνα των εκλογών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X