Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η μεγάλη ξεφτίλα της ελληνικής δημοσιογραφίας

Η μεγάλη ξεφτίλα της ελληνικής δημοσιογραφίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Τη μεγάλη παρακμή της ελληνικής δημοσιογραφίας ο eretikos.gr έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την παρούσα χρονική περίοδο ως περίοδο εξαγοράς συνειδήσεων, εξαχρείωσης αρχών και επικράτησης μεγάλων συμφερόντων στο χώρο τον ΜΜΕ, ένα φαινόμενο επικίνδυνο και για την ίδια τη δημοκρατία μας επικίνδυνο.

Ο σημερινός απλός πολίτης την καταγράφει στη συνείδησή του ως τη μεγαλύτερη ξεφτίλα της ελληνικής δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διαστρέβλωσης ειδήσεων, fake news και απόκρυψης πληροφοριών.

Το τελευταίο περιστατικό το οποίο τείνει να πάρει γραφικό χαρακτήρα, παρά τη σοβαρότητά του είναι η παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου συμβούλου Εθνικής ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται για μία απλή παραίτηση ενός τυχαίου συμβούλου. Πρόκειται για μία πράξη η οποία έγινε ύστερα από ένα άγριο παρασκήνιο για το πλέον σημαντικό εθνικό θέμα.

Για αυτό λοιπόν το πολύ σοβαρό το εξόχως σημαντικό ζήτημα η εφημερίδα “Τα Νέα” δεν βρήκε ούτε λέξη να βάλει στην πρώτη σελίδα, ενώ η σοβαρή Καθημερινή έκανε μία πολύ απλή και λιτή αναγγελία για το δημοσίευμα της τετάρτης σελίδας.

Δεν θα μιλήσουμε ούτε για δεσμεύσεις, ούτε για συμβόλαια, ούτε για συμφέροντα για τίποτα. Απλώς θα αναρωτηθούμε αν οι υπεύθυνοι των εφημερίδων αντιλαμβάνονται ότι στο σημερινό μιντιακό περιβάλλον δεν είναι δυνατόν να αποκρυβεί μία είδηση τέτοιας σημασίας και σπουδαιότητας. Τούτων λεχθέντων αναρωτιόμαστε τι είναι άραγε εκείνο που οδηγεί μία σοβαρή εφημερίδα στον εξευτελισμό της απόκρυψης ειδήσεων. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος από τη στιγμή που δεν τίθεται ζήτημα αξιολόγησης της είδησης. Ποια μπορεί να είναι η αιτία που τους οδηγεί να περιφρονούν αδιάντροπα για να μην πούμε ξεδιάντροπα τους αναγνώστες τους και με τον ευτελισμό να θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το μέσο ενημέρωσης.

Απαντήσεις ασφαλώς δεν περιμένουμε.  Ούτε θέσαμε τα ερωτήματα για αυτό το λόγο. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε νοήμων πολίτης,  ο νοών νοείτω.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X