Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μητσοτάκης ή Τσίπρας θα χάσουν από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Μητσοτάκης ή Τσίπρας θα χάσουν από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Πριν αλέκτωρ…άρχισαν οι αναλύσεις για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο πολιτικό τοπίο ύστερα από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Οι αναλυτές κινούμενοι στην τετριμμένη λογική της αριθμητικής και όχι της πολιτικής δυναμικής άρχισαν να ψάχνουν ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει. Και όπως ήταν αναμενόμενο βρήκαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα έχουν το πρόβλημα με το επιχείρημα ότι είναι πιθανό να επιστρέψει στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ένα μέρος των ψηφοφόρων που μετακινήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά.

Πιο μηχανιστική προσέγγιση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λες και οι ψηφοφόροι δεν είναι σκεπτόμενοι πολίτες με ιδέες, προτιμήσεις, απογοητεύσεις και επιλογές. Λες και κινούνται ανάλογα με τα κελεύσματα του… τσοπάνη.

Σε πείσμα όλων εκείνων που βλέπουν πλήγμα για το ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το  έχει η Νέα Δημοκρατία. Το γιατί το δείχνουν οι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τοποθετούνται ευνοϊκά απέναντι στη Ν.Δ.. Που σημαίνει ότι τυχόν συσπείρωση γύρω από το νέο αρχηγό θα αποτρέψει διαρροές προς τη Ν.Δ. και κατά συνέπεια θα δυσκολέψει πάρα πολύ τη διείσδυση της ΝΔ στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο στοιχείο προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις συσπειρώσεις των κομμάτων, τις εισροές από τα άλλα κόμματα και τις εκροές προς τα άλλα κόμματα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Marc βλέπουμε πως οι εισροές προς τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλες από το ΚΙΝΑΛ. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ του 2019 που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία είναι το 8,5% των πολιτών που στη δημοσκόπηση απάντησαν πως θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.  Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 1,2%.

Τι σημαίνει αυτό;. Σημαίνει πως αν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ καταφέρει με τη νέα ηγεσία να γίνει ελκυστικό ενδέχεται μαθηματικά να αποσπάσει περισσότερους ψηφοφόρους  από τη Ν.Δ. παρά από το ΣΥΡΙΖΑ. Το δείχνουν οι αριθμοί στο γράφημα που ακολουθεί.

Επειδή, όμως, στην πολιτική και ιδίως σε καιρούς αβεβαιότητας, αστάθειας και ανασφάλειας, δεν μπορεί να είναι στέρεοι και σταθεροί οι συλλογισμοί που δεν είναι γερά αγκυρωμένοι,  ας περιμένουμε να δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος τους νέου αρχηγού, πόσο ελκυστικός θα είναι και πόσο θα μπορεί να συγκινήσει τους πολίτες προσφέροντας ένα νέο ελκυστικό αφήγημα και μία πιστευτή προοπτική.

Πριν δούμε πως διαμορφώνεται η προσωπικότητα του νέου αρχηγού, καθώς και το πρόγραμμά του ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα στηριζόμενοι στη συγκίνηση από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά και την κινητοποίηση που προκαλεί μία διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Βεβαίως, στην εξίσωση θα πρέπει να προσθέσουμε και συνεκτιμήσουμε τα συστημικά ΜΜΕ τα οποία πολεμούν λυσσαλέα το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ιδίως αν αυτός είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τέλος δεν πρέπει να αφήνουμε εκτός των συλλογισμών ότι οι πολιτικές και οι κοινωνικές εξελίξεις είναι πολύ δυναμικές και πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Πάντως, από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου περισσότερο χαμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί έχασε σχεδόν κάθε πιθανότητα να συμμαχήσει με το ΚΙΝΑΛ, πράγμα που θα γινόταν αν εκλεγόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ετσι με χαμένη την οποιαδήποτε δυνατότητα αυτοδυναμίας και σε περίπτωση που καταφέρει να διατηρήσει τις δυνάμεις του (πράγμα σχεδόν αδύνατο με την εξέλιξη της πανδημίας, την ακρίβεια και τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έθεσε σε κίνηση), θα είναι υποχρεωμένος να ψάξει για συμμάχους στα δεξιά του και πιο συγκεκριμένα στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία κατά τον Αρη Ποσρτοσάλτε δείχνει να σοβαρεύεται και ενδέχεται να είναι χρήσιμη στο μέλλον.

 

 

Δημοσκόπηση Marc: Έπεσε στις 11,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 9% το ΚΙΝΑΛ

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X